Pozorišna priča tri glumice o tri heroine iz Prvog svetskog rata

Pozorišna predstava Žensko srce u šinjelu u režiji Mirjane Karanović, а po tekstu Mihajla Vitezovića, biće odigrana u subotu, 7. оktobra u Srpskom kulturnom centru Ivo Andrić u Pekingu.

Žensko srce u šinjelu prati tri glumice koje prikazuju živote tri heroine Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.

Predstavu izvode glumice i koleginice sa klase Milana Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović. One su na svoj način oživele žene koje su ostavile veliki pečat u srpskoj istoriji, a tokom predstave sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice.

Foto: Dejan Podlipec/Dejan Podlipec

Povodom gostovanja u Pekingu glumice iz predstave su istakle:

Veoma nam je drago što će naša predstava biti izvedena u Pekingu i smatramo da je važno da predstavnike kulturnih institucija Kine i građane Pekinga upoznamo sa životima tri veličastvene žene iz srpske istorije. Reč je o ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i čuva sećanje na njih i na njihova hrabra dela.

Žensko srce u šinjelu premijerno je prikazana 2018. гodine, i od tada je odigrana 58 puta umnogim gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Na konkursu Ministarstva kulture iinformisanja Republike Srbije predstava je podržana da gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, gde je odigrana pred prepunom salom u novembru 2019.

Izvođenje predstave u Srpskom kulturnom centru u Pekingu omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javnoinformisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Krupanj.

Foto: Dragan Jevreminov/Dragan Jevreminov

Autor: redportal.rs

#1914.

#Milunka

#Milunka Savić

#Mirjana Karanović

#Peking

#Prvi svetski rat

#Sends

#Srbija

#Srpskikulturni centar

#flora

#kina

#nadežda petrović

#Žensko srce u šinjelu