Biće otvorena za posetioce do 30. septembra 2023.

Italijanska umetnica mlađe generacije, Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli), proteklog vikenda otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu, i to u Bioskopu Balkan u Beogradu. 

Foto: Bojana Janjić

Izložba koja nosi naziv SUN BENEATH/Sunce ispod je zapravo multimedijalna izložba, iako je centralni deo postavke monumentalna bronzana skulptura, visine 2,40m, koja predstavlja Matildin dvostruki autoportret.

Foto: Bojana Janjić

Izložbu, takođe, čini serija manjih skulptura, cite specific instalacija i pregled crteža.

Foto: Bojana Janjić

Inspiraciju za ovu izložbu Matilde je pronašla pre svega u Italijanskoj kinematografiji pedesetih godina prošlog veka, te posebno ističe film Stromboli Roberta Roselinija (Roberto Rossellini) iz 1950. godine. 

Foto: Bojana Janjić

Pored toga, veliki uticaj imao je i film Džona Hjustona (John Huston) Pod vulkanom iz 1984. godine, čija scena iz filma zauzima ceo jedan zid na postavci.

Foto: Bojana Janjić

Ova slojevita prezentacija rada Matilde Romanjoli u Beogradu i njena izložba u Bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Foto: Bojana Janjić

Izložbu možete pogledati do 30.spetembra 2023, svakoga dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova – ulaz je slobodan. 

Autor: Redportal.rs