Doli, nazvana po kantri pevačici Doli Parton, klonirana je pomoću postupka koji se zove somatski ćelijski nuklearni transfer

Britanski naučnik Ijan Vilmut, čije je istraživanje bilo ključno za kloniranje ovce Doli, preminuo je u 79. Naučnik je preminuo u nedelju, nekoliko godina nakon što mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest, saopštio je Univerzitet u Edinburgu, u Škotskoj, gde je radio.

Vilmut, zajedno sa Kitom Kembelom iz Škotskog instituta za istraživanje životinja, dospeo je na svetske naslove 1996. godine nakon što je stvorio Doli, prvog sisara uspešno kloniranog iz odrasle ćelije.

Doli, nazvana po kantri pevačici Doli Parton, klonirana je pomoću postupka koji se zove somatski ćelijski nuklearni transfer (SCNT). Dolino stvaralaštvo je, između ostalog, izazvalo žučne moralno-etičke debate i strahove oko kloniranja ili stvaranja „genetskih kopija“ živih ili mrtvih ljudi, što je navelo naučnike da odbace tu mogućnost kao previše opasnu.

- Radio je na razvoju kloniranja i prenosa ćelija, tehnika koje bi mogle da se koriste za stvaranje genetski modifikovanih ovaca. Ti napori su doveli do Megan i Morang 1995. i Doli 1996. godine - saopštio je univerzitet.

Vilmut, rođen u selu Hampton Lusi u blizini Stratforda na Ejvonu, u Engleskoj, školovao se na Univerzitetu u Notingemu. Prvo je studirao poljoprivredu, a zatim zoologiju. Na Univerzitetu u Edinburgu radi od 2005. godine, proglašen je za viteza 2008. godine, a penzionisan je 2012. godine.

Autor: redportal.rs