Izvori informacija su uglavnom uključivali tajne arhive, kao i arhive specijalizovanih komiteta za "seksualne napade" švajcarske biskupske konferencije

Katolička crkva u Švajcarskoj danas je predstavila rezultate i činjenice pilot studije o istoriji seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Švajcarskoj od sredine 20. veka.

Sveobuhvatna, dugoročna studija analizirala je slučajeve seksualnog zlostavljanja od strane zvaničnika Rimokatoličke crkve u Švajcarskoj, otkrivši 1.002 takva slučaja od sredine 20. veka.

Projekat je trajao godinu dana i realizovao ga je Univerzitet u Cirihu. Identifikovano je 510 optuženih i 921 pogođena osoba. Studija je zamišljena kao polazna tačka za dalja istraživanja, prenosi Vatican News.

Izveštaj, koji je naručila švajcarska biskupska konferencija i koji vode dva istoričara sa Univerziteta u Cirihu, pruža detaljan pogled na seksualno zlostavljanje i uznemiravanje koji su potresali Katoličku crkvu širom sveta poslednjih decenija – uništavajući živote mnogo žrtava i njihovih porodica i narušavanje ugleda ustanove.

Autori izveštaja su u saopštenju naglasili da su pronašli 1.002 "slučaja seksualnog zlostavljanja", kao i optužbe protiv 510 osoba. Prema njihovim rečima, 921 osoba je žrtva napada.

Izvori informacija su uglavnom uključivali tajne arhive, kao i arhive specijalizovanih komiteta za "seksualne napade" švajcarske biskupske konferencije i pojedinih eparhija. Državni i privatni arhivi (državni arhivi, školski i kućni arhivi i dr.) nisu uzeti u obzir ili su samo delimično pregledani.

Prema rezultatima istrage, najviše obolelih bili su muškarci ili dečaci (56 odsto), a u 39 odsto slučajeva obolele su bile žene ili devojčice. Prema izvorima, u pet odsto slučajeva pol nije mogao biti jasno utvrđen. Uz nekoliko izuzetaka, optuženi su uglavnom muškarci.

Skoro tri četvrtine slučajeva (74%) odnosi se na seksualno zlostavljanje maloletnika. U 12% slučajeva starost nije mogla biti jasno određena. Odrasli su pogođeni u 14% slučajeva.

Pored 1.002 slučaja, identifikovano je i 30 slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima optuženi imaju ili su imali veze sa nekom švajcarskom institucijom Katoličke crkve, ali se sam čin dogodio u inostranstvu.

Istraživački tim naglašava da je pilot projekat uspeo da otkrije samo mali deo slučajeva. Spektar se kreće od problematičnih graničnih situacija do najozbiljnijih, sistematskih zloupotreba. Studija takođe naglašava da su "osuđene počinioce crkva generalno kažnjavala veoma blago ili ih uopšte nije kažnjavala".

Autor: redportal.rs