U gradu pronađeno više od 1.000 tela

Otprilike četvrtina istočnog grada Derne odnesen je nakon pucanja brana u velikoj oluji koja je zahvatila Libiju, saopštila je u utorak regionalna administracija, a Crveni krst je saopštio da je oko 10.000 ljudi nestalo u poplavama širom zemlje.

Samo iz reke Derna već je izvučeno najmanje 1.000 tela. Lokalne vlasti strahuju da bi broj poginulih mogao biti mnogo veći nakon što je oluja Danijel prešla Mediteran i pogodila zemlju, čija su ekonomija, infrastruktura i standardi u lošem stanju nakon više od decenije sukoba.

IZVOR: TW/@DirectorHaruto

Na putu do Derne, primorskog grada sa oko 125.000 stanovnika, reporter Rojtersa video je prevrnuta vozila, oboreno drveće i napuštene, poplavljene kuće pored puta.

- Vratio sam se iz Derne, tamo je katastrofa. Tela su svuda u moru, ispod zgrada, u dolinama... - rekao je za Rojters telefonom Hičem Abu Čkivat, ministar civilnog vazduhoplovstva i član Komiteta za vanredne situacije u administraciji koja kontroliše istok zemlje.

- U Derni je pronađeno više od 1.000 tela. Ne preterujem kada kažem da je 25% grada nestalo, brojne zgrade su se jednostavno srušile - rekao je on.

Ministar je kasnije za Al Džaziru rekao da očekuje da će ukupan broj mrtvih širom zemlje na kraju dostići više od 2.500, jer nove brojke o nestalima nastavljaju da pristižu.

- Iz sopstvenih nezavisnih izvora možemo potvrditi da je broj nestalih do sada oko 10.000 - rekao je Tamer Ramadan, šef delegacije Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), novinarima u Ženevi putem video snimka. veza iz Tunisa.

Jedan od video snimaka objavljenih na Fejsbuku, koji Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi, prikazuje tela prekrivena ćebadima na trotoarima Derne. Brojni konvoji sa humanitarnom pomoći kreću ka gradu.

Libija je politički podeljena između istoka i zapada, a javne službe su propale 2011. godine kada je NATO podržao pobunjeničke grupe u borbi protiv Moamera el Gadafija, nakon čega su usledile godine sukoba.

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontroliše istočne oblasti zemlje, ali je poslala pomoć Derni avionom, potvrdio je Rojtersov novinar koji je bio u avionu. Druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, takođe su obećale pomoć.

Autor: redportal.rs