Planina Taranaki ima reputaciju jedne od najsmrtonosnijih planina Novog Zelanda

Planinar na Novom Zelandu preživeo je pad sa 600 metara sa samo lakšim povredama nakon što je izgubio kontrolu tokom planinarenja na ostrvskoj državi. Policija je saopštila da je muškarac pao na planinu Taranaki na Severnom ostrvu i da ga je spasilo prolećno vreme koje je omekšalo led, pa je pao u sneg, prenosi Bi-Bi-Si.

- Dodali su da je penjač izuzetne sreće što je živ. Penjač je bio deo grupe koja se penjala na planinu Taranaki u subotu kada je pao sa vrha oko podneva. Videvši da njihov kolega penjač klizi niz planinu i nestao iz vidokruga, drugi član grupe se spustio da pokuša da ga locira - saopštila je policija.

Planina Taranaki ima reputaciju jedne od najsmrtonosnijih planina Novog Zelanda, prema Savetu za bezbednost planina u zemlji. 2021. godine dvojica penjača su poginula u padu sa istog mesta sa kojeg je penjač pao ovog vikenda. Taranaki je uspavani vulkan koji se nalazi u relativnoj izolaciji na zapadnoj obali Severnog ostrva.

- Njegova izolovanost od drugih planina, blizina obale i geografska lokacija uzrokuju neke od najbrže promenljivih i nepovoljnih vremenskih uslova koji se mogu naći na Novom Zelandu. Vreme, u kombinaciji sa složenim i neravnim terenom, stvara veoma jedinstveno okruženje u kojem greška može biti katastrofalna - kaže Savet za bezbednost na planinama.

Autor: redportal.rs