Rade je, kao i uvek, govorio bez dlake na jeziku.

Gostujući prethodnih dana na u jutarnjem programu TV Prva, Rade Bogdanović je komentarišući Mundobasket uporedio košarkaše sa fudbalerima.

Mnogi su ostali u "šoku" ali je Bogdanović ponovo rekao sve što mu je na duši.

- Fudbaleri nemaju taj pristup kao košarkaši. Pa, pogledajte samo ovog Aleksu Avramovića iz Partizana. On je letos pre početka priprema reprezentacije trenirao u svom Čačku sa juniorima na 35 stepeni u hali i tako se spremao za početak priprema za ovaj šampionat. Šta su za to vreme radili fudbaleri? Mikonos, Rodos, Maldivi. E, to je ta razlika - rekao je Bogdanović.

Takođe, proslavljeni fudbaler prokomentarisao je i izostanak Nikole Jokića iz ovogodišnjeg sastava.

- To što nema Jokića, to se ne oseti, iako je najbolji igrač na svetu, ali koga nema bez njega se može i mora. Ja nikakvu razliku nisam primetio bez njega. Fenomenalno je što se Jokić opredelio za konje i opuštanje, a njih pustio da krvare 2 meseca. To je na kraju ispalo najbolje za sve strane - naglasio je naš proslavljeni reprezentativac.

Upoređujući rezultate 2 ekipe stiče se utisak da je Bogdanović delimično bio i u pravu. Ne ulazeći u privatne izbore, rezultati su najbolji pokazatelj rada. Dok se košarkaška selekcija na svakom takmičenju bori za medalju, fudbalska, uprkos dostupnosti najboljih igrača, tokom kvalifikacija i takmičenja, i dalje "luta" tokom kvalifikacionih ciklusa, dok se na najvećim takmičenjima zadovoljava tek učešćem.

Da li je u pitanju radna etika, koja je opet povezana sa mentalitetom, ne možemo sa pouzdanošću tvrditi, ali mnogi navijači reprezentacije smatraju da kada bi "pobednički gen" košarkaša "prešao" na fudbalere, sam vrh Saveza, stručni štab, i sami igrači se ne bi zadovoljavali tek učestvovanjem u grupnim fazama Svetskog ili Evropskog prvenstva, nego bi, poput naših srebrnih momaka, "napali" završnice takmičenja i naciju napokon obradovali u sportu koji je ipak najpopularniji u našem narodu.

Podsećamo, košarkaška selekcija je osvojila srebrnu medalju na tek završenom prvenstvu, dok su fudbaleri zabeležili polovičan učinak u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, poraz protiv Mađarske (1:2) i pobeda protiv Litvanije (3:1).

Autor: M. Martić