Vang Jang je zahvalio Srbiji na učešću na međunarodnom sajmu u Sjamenu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković, koja predvodi državnu delegaciju na 23. Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT u Sjamenu, sastala se sa potpredsednikom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Vang Jangom, uoči otvaranja sajma, i tom prilikom je istaknuto da su Republika Srbija i NR Kina potpuno posvećene tome da, u skladu sa čeličnim prijateljstvom i strateškim partnerstvom, nastave da unapređuju saradnju na brojnim poljima.

Vang Jang je zahvalio Srbiji na učešću na međunarodnom sajmu u Sjamenu, kao prilici za dodatni razvoj saradnje i investiranja, a na osnovu dobrih odnosa i saradnje predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Vang je naglasio da je Srbija čelični prijatelj NR Kine i strateški partner od 2016. godine i podsetio da su dva predsednika na sastanku u Pekingu prošle godine tokom trajanja Olimpijskih igara postigli konzenzus za dalji razvoj saradnje.

Kako je istakao, NR Kina i Srbija su poslednjih godina ojačale saradnju u oblasti trgovine, investicija, turizma i kulture, kao i u okviru inicijative Jedan pojas jedan put i naglasio spremnost kineske strane da se nastavi unapređenje odnosa u ovom domenu.

Potpredsednik Kineske narodne političke konsultativne konferencije napomenuo je da je NR Kina spremna da podstiče kineske kompanije da ulažu u Srbiju i u narednom periodu.

Gojković je takođe istakla da Republiku Srbiju i NR Kinu veže strateško partnerstvo i svevremeni odnosi čeličnog prijateljstva, kako su to istakli predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić.

Naglasila je da naši predsednici imaju česte i sadržajne susrete, a nova prilika za unapređenje odnosa biće u oktobru na 3. Forumu Pojas i put, na desetogodišnjicu ove velike inicijative, kada će biti potpisani brojni sporazumi, a jedan od najvažnijih je sporazum o slobodnoj trgovini između naše dve države i istakla da bi za Srbiju bila čast da predsednik Si poseti Srbiju u narednom periodu, na poziv predsednika Vučića.

Gojković je zahvalila NR Kini na tome što, kao veliki prijatelj Srbije, daje podršku našoj zemlji po pitanjima od vitalnog značaja, a to je pre svega poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, kao i što na multilateralnom planu Srbija uvek može da računa na podršku Kine koja poštuje međunarodno pravo. Gojković je naglasila da je Srbija kao prijatelj takođe dosledna u podršci NR Kini za pitanja od značaja za Kinu.

Potpredsednica Vlade Srbije je naglasila da je za Srbiju važno dalje jačanje bilateralne saradnje sa NR Kinom, kao i da naša zemlja sa zadovoljstvom učestvuje i u svim multilateralnim inicijativama Kine kao što je Pojas i put, što dodatno doprinosi jačanju saradnje dve zemlje.

Gojković je naglasila da je pored saradnje u oblasti investicija i infrastrukturnih projekata, značajno i jačanje trgovinske razmene, koja je u poslednje vreme sve veća, a posebno je ukazala na značaj otvaranja direktne avio- linije, što je važno za bolje povezivanje Kine i Srbije, privredne saradnje i razvoj turizma.

Gojković je zahvalila Vangu što je posetio štand Srbije na sajmu na kojem su predstavljena četiri projekta Srbije u domenu investicija i tehnologije, među kojima i EXPO 2027, što je prilika da nove investicije i saradnju na sprovođenju projekta značajnih za strateški razvoj naše države.

Sastanku u Sjamenu prisustvovali su i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, dodaje se u saopštenju.

Autor: Tanjug