Planirano je da se prave košulje, pantalone, čarape i donji veš sa sićušnim kamerama, senzorima i mikrofonima

Američka vlada objavila je da radi na razvijanju pametnog materijala za odeću sa senzorima i kamerama koja bi praktično mogla da se koristi za praćenje.

Reč je o programu pod nazivom "SMART ePANTS". Osoba koja bude nosila odeću napravljenu od pametnog tekstila moći će da snima audio i video zapise u svojoj okolini, a postoji i mogućnost praćenja lokacije korisnika preko senzora. 🧐

Ta odeća razvija se u okviru Aktivnosti naprednih obaveštajnih istraživačkih projekata (IARPA), odeljenja kancelarije direktora američke Nacionalne obaveštajne službe, objavio je portal Intersept.

Planirano je da se prave košulje, pantalone, čarape i donji veš sa sićušnim kamerama, senzorima i mikrofonima. ☝️

Kako prenosi Dejli mejl, za ovaj projekat izdvojena su 22 miliona dolara, a odeću bi nosili tajni agenti, pripadnici policije i tehničari hitne medicinske pomoći.

Menadžer programa Doson Kejgl ističe da će ova vrsta odeće unaprediti sposobnosti ljudi koji rade u opasnim i stresnim situacijama, kao što su mesta zločina ili inspekcija kontrole naoružanja.

On je napomenuo i da se na taj način mogu prikupljati informacije koje inače niko ne primeti.

Prema njegovim rečima, izrada odeće u kojoj bi se osoba koja je nosi osećala potpuno isto kao u običnoj odeći je od presudnog značaja za uspeh programa.

- To znači da senzori moraju biti integrisani na takav način da pametna odeća bude rastegljiva, savitljiva i gipka isto kao i obična odeća - naveo je on.

Kako se predviđa, razvoj ovog programa će trajati 42 meseca, prenosi Sputnjik.

Autor: redportal.rs