Episkope bivše POA ne zovu ni kad dolazi srpski patrijarh

U nedelju 3. septembra u Sabornom hramu Svetog Nikole u Kruševu, mitropolit kruševski i demirhisarski Jovan Vraniškovski služio je liturgiju, posle koje je izvršen čin intronizacije mitropolita kruševskog i demirhisarskog.

Mitropolitu Jovanu, koji je do nedavno bio arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski i jedini u kanonskom jedinstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom do izdavanja tomosa o autokefalnosti u maju 2022. godine, sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kumanovsko-osogovski Grigorije i drugi episkopi.

Ovime je otpočeo proces integracije Pravoslavne ohridske arhiepiskopije u Makedonsku pravoslavnu crkvu, kako je predviđeno dogovorom sa srpskom patrijaršijom. Intronizacija episkopa nastaviće se sledećeg vikenda.

Ipak, ostalo je još mnogo otvorenih pitanja. Portal Nova Makedonija prenosi stav verskog analitičara i novinara Branka Đorđevskog da MPC neće odlagati dalja ustoličenja, ali da novih episkopima koji su bili deo Pravoslavne ohridske arhiepiskopije ne pridaje značaj, niti odgovarajući status.

Primećujete da nisu pozivani na bogosluženja, čak ni kada srpski patrijarh služi u crkvi Sveti Joakim Osogovski, ne zna se da li će imati članstvo u Sinodu i pravo glasa, a dodela eparhija je samo privremena.

Đorđevski podseća da su novoustanovljene eparhije samo privremenog karaktera i da će se vratiti u prethodne granice nakon službe episkopa koji sada budu imenovani.

Autor: redportal.rs