Spate, Gladius i Pilum 🤓

Retki štek rimskog oružja je otkriven sakriven u pećini u Judejskoj pustinji. Tamo, sakriven u kamenoj kši, istraživači sa Univerziteta Ariel otkrili su 4 mača stara 1.900 godina sa sve njihovim kožnim kanijama. 😃 Smatra se da oružje predstavlja ratni plen koji su sakrili tu jevrejski pobunjenici u onome što se danas naziva Ain Gedi prirodni rezervat u blizini Mrtvog mora.

Kako objašnjava doktor Itan Klajn 🧐:

Sakrivanje mačeva i jednog piluma (koplja) u izolovanoj pećini an severu Ain Gedija, ukazuje da je oružje uzeto kao plen od rimskih vojnika na bojnom polju, i sa namerom skriveno u pustinji da bi se kasnije moglo ponovo iskoristiti. Naravno, pobunjenici nisu želeli da ih uhvate rimske vlasti na delu dok nose to oružje te su ih i iz tog razloga sakrili. Mi tek započinjemo istragu pećine i skrivenog oružja, cilj nam je da otkrijemo definitivno ko je vlasnik mačeva, kao i gde, kad i kako su proizvedeni. Pokušaćemo da odredimo tačan istorijski događaj koji je bio kontekst njihovog pohranjivanja u Judejskoj pustinji i pokušati da vidimo da li se to možda dogodilo tokom poznate Bor Kakhba pobune početkom drugog veka nove ere.

Mačevi su načinjeni od drveta, metala i različite su dužine. Tri su oko 60 centimetara, koji pripadaju klasi rimskih spata mačeva, dok je četvrti kraći i dugačak je oko 45 centimetara.

Autor: redportal.rs