Sakupljaće se donacija za kupovinu instrumenta – oboe za Nevenu Arsić, koja je kao članica EUROPEAN SPIRIT OF YOUTH ORCHESTRA – ESYO ostvarila niz koncerata u Italiji. 💜💪

Šesti Oboa Fest otvoren je u ponedeljak u Beogradskoj filharmoniji koncertom Aleksandre Kinđić koja je nastupila zajedno sa Uki Ovaskainenom, umetničkim saradnikom na Katedri za gudačke instrumente u Beogradu. Ovim nastupom počelo je i prikupljanje sredstava za kupovinu oboe za talentovanu umetnicu iz Beograda mladu Nevenu Arsić, za koju se govori da je nova oboistička zvezda.

Foto: Oboa Fest /Aleksandar Korom

Aleksandra Kinđić je uzela učešće i usavršavala se na Oboa Festu svih prethodnih godina. U septembru 2022. Oboa Fest je proglasio Aleksandru Kinđić za najperspektivnijeg oboistu Srbije (osvojila je nagradu Ljubiša Petruševski), a deo nagrade je besplatno učešće na narednom master klasu i organizacija ovog koncerta.
Aleksandra je trenutno u klasi profesora Alekseja Ogrinčuka na master studijama u Švajcarskoj gde je završila i osnovne studije. Od ove godine, nakon što je izabrana na audiciji, redovno svira kao zamena u prestižnom švajcarskom orkestru Orchestre de la Suisse Romande.

Foto: Oboa Fest /Aleksandar Korom

Trenutno je i profesionalno angažovana kao Oboa coach u ženevskom omladinskom orkestru Orchestre du Collège de Genève. Za postignute izuzetne rezultate Aleksandra je dva puta nagrađivana od strane Fonda za mlade talente republike Srbije i dva puta od strane Vlade AP Vojvodine na Konkursu za mlade talente. Dobitnica je stipendije Fondacije Dobar Glas za 2020. godinu. U Švajcarskoj je stipendista fondacije Lyra i Fondation Denereaz koje podržavaju talentovane mlade muzičare.

Oboa Fest održava se ove godine od 4. do 7. septembra u zgradi Beogradske filharmonije uz slobodan ulaz za sve koncerte sa početkom u 20 časova. Gosti festivala su ugledna imena svetske muzičke scene: Christoph Hartmann (Nemačka), oboista Berlinske filharmonije koji će održati koncert i masterklas oboe, Lorenzo Masala (Švajcarska) koji će održati radionicu za pravljenje piskova i poznata kuća Howarth of London koja će se predstaviti na izložbi instrumenata.

Foto: Oboa Fest /Aleksandar Korom

Slogan šestog Oboa Festa je Živi svoj san. Cilj festivala je da se motiviše mladi naraštaj da svira obou i da voli muziku. U skladu sa tim, jer su koncerti besplatni, sakupljaće se donacija za kupovinu instrumenta – oboe za Nevenu Arsić (2007. godište iz Beograda), koja je kao članica EUROPEAN SPIRIT OF YOUTH ORCHESTRA – ESYO ostvarila niz koncerata u Italiji. Nastupala je u značajnim koncertnim salama u Beogradu, a u toku školovanja, stručno se usavršavala kod profesorke Jasne Miličić Brandstatter, docenta oboe i kamerne muzike u Kelnu i profesora Frančeska di Roza, prvog oboiste orkestra Santa Ćećilija u Bolonji.

Foto: Oboa Fest /Aleksandar Korom

Publiku očekuje i koncert profesora Christopha Hartmanna 06.09.2023. godine u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 20h. Gosti koncerta biće naše oboistkinje Ivana Dakić i Sanja Romić. Oboa Fest će zatvoriti koncert polaznika masterklasa 7.9.2023. godine takođe u sali Beogradske filharmoje sa početkom u 20h.

Oboa Fest su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd, Beogradska filharmonija, Howarth of London i Fond za kulturna davanja Sokoja.

Autor: redportal.rs