Isti tužilac optužio Tačija i Trampa

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je pokretanje postupka protiv Hašima Tačija u Hagu imalo za cilj da onemogući Trampov diplomatski uspeh na Balkanu uoči predsedničkih izbora u SAD.

Povodom treće godišnjice potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, Grenel je na svom Instagram profilu podelio nekoliko fotografija sa jednog od razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Počeli smo s predsednikom Tačijem koji je predstavljao Kosovo - dok ga Džek Smit nije optužio, jer nije želeo da Tramp postigne uspeh na Balkanu.

Protiv Tačija je 24. aprila 2020. godine podignuta optužnica pred Specijalizovanim većem tzv. Kosova i Specijalnim užilaštvom u Hagu za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Optužnicu je podigao Džek Smit, tadašnji glavni tužilac Specijalizovanog veća tzv. Kosova. Novembra 2022. godine, samo tri dana nakon objave Trampove predsedničke kandidature na izborima 2024. godine, Smit je imenovan za nezavisnog tužioca koji vodi postupke protiv bivšeg predsednika SAD.

View this post on Instagram

A post shared by richardgrenell (@richardgrenell)

IZVOR: IG / @richardgrenell

Autor: redportal.rs