Srbi bili u mnogo težim situacijama, smatra istoričar Raković

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković i istoričar Aleksandar Raković bili su gosti Novog jutra na televiziji Pink.

Gosti jutarnjeg programa govorili su o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i procesu formiranja nove Vlade. Vladislav Dajković je prokomentarisao stav mandatara Milojka Spajića da za koaliciju Za budućnost Crne Gore nema mesta u novoj Vladi, istakavši da se može očekivati unutrašnji sukob u Pokretu Evropa sad:

Ja mislim da je pitanje dana kad će se raspasti ta partija, odnosno pokret. Očigledno da oni nemaju komunikaciju i da se svrstavaju u tabore, ko je za Milatovića, ko je za Spajića. Zašto smatram da Milatović ima veći senzibilitet prema koaliciji ZBCG ili srpskom narodu uopšte? Zato što je gospodin Milatović svestan da ne bi postao predsednik da ga nismo podržali mi iz koalicije ZBCG, da ga nije podržao srpski narod.

Na pitanje da li postoji sprega između Milojka Spajića i Mila Đukanovića, Raković odgovara da će Spajić, na ovaj ili onaj način, formirati vlast sa Demokratskom partijom socijalista:

On je čovek koji prima naloge od stranaca da Srba ne sme biti u Vladi Crne Gore. I zbog toga će napraviti vlast sa DPS-om, ako mu ne bude oduzet mandat. To ne mora da bude za Srbe loše. Raspašće se Pokret Evropa sad. Drugo, porašće broj Srba u Crnoj Gori. Treće, iskristalisaće se ta slika u Crnoj Gori.

Raković navodi da, iako imaju dva meseca za formiranje Vlade, strukture oko Spajića žure sa ovim procesom, kako bi nova Vlada mogla doneti izmene i dopune Zakona o popisu stanovništva i iz njega isključiti identitetska pitanja. Dodaje i da Milatović kao predsednik verovatno ne bi potpisao ovakav zakon:

Srbi su bili u mnogo težim situacijama, pa su izlazili kao pobednici.

Govoreći o protestima održanim 30. avgusta širom Crne Gore, Raković ističe da, mada ih podržava, njegovi zahtevi moraju btii jasnije formulisani:

Spajić mora da oseti snagu srpskog naroda i da je se uplaši.

Autor: redportal.rs