Rubijales se našao na meti javnosti nakon što je poljubio fudbalerku Hermoso u usta posle pobede protiv reprezentacije Engleske

Fudbalski savez Španije pokrenuo je internu istragu i potvrdio da je aktiviran protokol o seksualnom nasilju nakon suspenzije samog predsednika saveza Luisa Rubijalesa.

Rubijales se našao na meti žestokih kritika nakon što je u usta poljubio fudbalerku Dženi Hermoso dok je trajalo slavlje posle pobede nad reprezentacijom Engleske od 1:0 u finalnoj utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu za žene.

Hermosova je izjavila da poljubac nije bio sporazuman, tako da se Rubijales praktično odmah suočio sa pozivima da podnese ostavku na svoju funkciju predsednika Fudbalskog saveza Kraljevine Španije.

Foto: Getty Images/FIFA

Uprkos pozivima, Rubijales je odbio da podnese ostavku, obećavajući da će se u ovom slučaju boriti do kraja.

Možda bi se situacija i stišala da se 26. avgusta FIFA nije umešala, suspendovavši Rubijalesa na period od 90 dana, do početka disciplinskog postupka.

- Predsedavajući Disciplinskog komiteta FIFA, Horhe Ivan Palasio (Кolumbija), koristeći ovlašćenja data članom 51 disciplinskog kodeksa FIFA, odlučio je da privremeno suspenduje gospodina Luisa Rubijalesa iz svih fudbalskih aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou - navodi se u odluci FIFA.

Nezvanično se očekuje da će FIFA možda zabraniti Rubijalesu rad u profesionalnom fudbalu na 15 godina, što je i maksimulna kazna u ovoj organizaciji, dok je kancelarija javnog tužioca u Španiji otvorila istragu koja za cilj ima da utvrdi da li ima osnova za podizanje optužnice za seksualno nasilje.

U međuvremenu se pojavio i novi snimak na internetu na kojem se vidi sporan trenutak, koji je izašao neposredno nakon što je Rubijales je dao nove izjave oko celog događaja.

Naime, posle sastanka odbora Fudbalskog saveza u petak Rubijales je tvrdio da je Hermosova bila ta koja je podstakla poljubac jer ga je pre toga podigla u zagrljaju, te ju je čak nazvao i lažljivicom.

- Dženi je bila ta koja me je podigla i podstakla me na to. Rekao sam joj da 'zaboravi na penal' i pitao je 'može brz poljubac', na šta je odgovorila 'okej' - naglasio je on.

Međutim, nov snimak dovodi u sumnju Rubijalesovu tvrdnju da je poljubac bio uzajaman jer se vidi da je on bio taj koji je skočio Hermosovoj u zagrljaj.

Video: Twitter.com/@CabineSport

IZVOR: TW / @CabineSport

Slučaj se dodatno iskomplikovao jer se u sve uključila i Rubijalesova majka Andželes Behar, koja se zaključala u crkvu u blizini Malage i započela štrajk glađu, iznevši uverenje da je 'njen sin žrtva lova na veštice' i da joj 'ne smeta da umre za pravdu budući da je njen sin pristojna osoba koja ne zaslužuje ovakav vid medijskog nasilja'.

Kada je u pitanju Dženi Hermoso, i ona se oglasila u nekoliko navrata povodom celog slučaja, nazvavši reči predsednika svog fudbalskog saveza kategorički lažnim.

- Nakon što sam postigla jedno od najpoželjnijih dostignuća u svojoj sportskoj karijeri osećam obavezu prema javnosti da jasno kažem kako su reči gospodina Luisa Rubijalesa o celom događaju kategorički lažne i deo manipulativne kulture koju je on stvorio. Osećala sam se ranjivo i da sam žrtva agresije, impulsivnog čina, seksističkog i neumesnog, a sve se desilo bez ikakvog pristanka sa moje strane. Ukratko, osećala sam se kao osoba koja se ne poštuje ni najmanje - navela je ona.

Foto: marca.com/LAPRESSE

I ona, kao i ostatak sada već šampionske ženske fudbalske reprezentacije Španije, istakle su da se neće vraćati na teren dok Rubijales ne podnese ostavku.

Ono što je neobično jeste činjenica da se UEFA još uvek nije oglašavala povodom ovog slučaja, tako da je Rubijales i dalje na funkciji potpredsednika ove organizacije, a da li će tako i ostati, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Autor: Marko Radovanović