Otkriveno mesto gde je biblijska Saloma plesala

Arheolozi tvrde da su otkrili poznato mesto plesa iz Biblije u mestu Maherusu u Jordanu, kako navode lokaciji na kome se odigralo jedno od najpoznatijih pogubljenja u Novom zavetu.

Jovan Krstitelj je jedan od najvažnijih likova u Novom zavetu, posebno u kontekstu njegove uloge krštenja Isusa Hrista. Nakon krštenja, najpoznatija je priča o njegovoj smrti.

Sudeći prema Jevanđelju po Mateji i Marku, Saloma je slavila rodjendan svoga očuha kralja Iroda (onog koji je naredio ubistvo prvorođenih u Vitlejemu) na kome je plesala za njega i sve zvanice.

Kako je navedeno u Bibliji:

Kada kćer Herodijina ušla i zaplesala, veliko zadovoljsto je obujmilo Iroda i njegove zvanice. Nakon plesa kralj reče devojci: Traži od mene šta god želiš i daću ti. Zaklinjem se, daću tebi, makar bila i polovina kraljevstva mog.

Ne znajući šta bi htela, Saloma se okrenula ka svojoj majci i potom rekla:

Glavu Jovana Krstitelja. Želim da mi na pladnju daš glavu Jovana Krstitelja.

Prema Jovanđelju, kralj je bio duboko pogođen, ali iz obzira prema svojoj zakletvi i svojim gostima, nije želeo da je odbije. Odmah, kralj je poslao vojnike sa naredbom da mu donesu njegovu glavu.

Prema Bibliji, Jovan Krstitelj je ubijen na podijumu na kome je Saloma plesala za kralja Iroda.

Njegovi učenici kada su čuli za ubistvo, uzeli su njegovo telo i položili ga u grobnicu.

Arheolog Gjozo Voros, autor knjige Arheologija Svete zemlje sa obe strane: Arheološki eseji u čast Eugenija Alijate, tvrdi da je otkrio mesto pogubljenja iz Biblije.

Voros, koji je direktor lokaliteta i iskopavanja u Maherusu i Mrtvom moru, rekonstruisao je deo palate oko Irodovog trona i otkrio apsidalnu nišu koje je bila deo prostorije. To ukazuje da taj prostor možda nosi veliki značaj u okviru arhitektonske kompozicije i , prema njemu, najverovatnije predstavlja mesto plesa Salome.

Iako bi ovo predstavljalo neverovatno otkriće, niu svi arheolozi ubeđeni. Na primer Jodi Magnes, profesor Religijskih studija na Univerzitetu Severna Karolina, pohvalila je rad na iskopavanjima ali je navela da su takve niše identifikovane i na drugim mestima u okviru dvora.

Autor: redportal.rs