U selu izvršen strašan zločin, a bio skoro zaboravljen

Glumac Milan Vasić nedavno je posetio selo Velika pod Čakorom u Crnoj Gori.

Selo poznato po velikom stradanju u Drugom svetskom ratu, godinama je bilo zaboravljeno, a zločin su pamtili samo meštani i malobrojni istraživači. U videu koji je snimio, Vasić je poručio da je imao veliku želju obići Veliku:

Imao sam baš veliku želju da dođem i obiđem ovo selo, jer je Velika za vreme Drugog svetskog rata pretrpela jednu veliku tragediju. Naime, 28. jula 1944. godine balisti su dobili dozvolu od Nemaca i rok od 3 sata da uđu u selo i pobiju koliko god ljudi mogu. Nećete verovati, balisti su za 3 sata poklali preko 400 ljudi, celo selo. Od toga, bilo je tu i 108 dece mlađih od 12 godina. Ne znam šta da kažem više...

Velika je bila metoh manastira Visoki Dečani i kroz čitavu istoriju bila je na udaru mnogih stradanja i pohara. U julu 1944. godine, pripadnici 7. SS divizije Princ Eugen i 21. SS divizije Skenderbeg (1. albanske) izvršili su masakr nad civilnim stanovništvom sela. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u selu Velika živi 308 stanovnika, od kojih se 74,03% izjasnilo kao Srbi.

View this post on Instagram

A post shared by @udahniveliku

IZVOR: IG / @udahniveliku

Autor: redportal.rs