Romni tvrdi da su napori SAD da naude Moskvi preko ukrajinskih leđa bili uspešni, šaljući poruku kineskim liderima i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

Najbolji način za Sjedinjene Američke Države da ublaže bezbednosnu pretnju koju predstavlja Kina jeste da osiguraju poraz Rusije u Ukrajini, smatra bivši kandidat na predsedničkim izborima i američki senator Mit Romni.

Romni je pohvalio strategiju Vašingtona da šalje ogromnu vojnu pomoć Ukrajini, jer je to po njegovom mišljenju odličan način da se SAD suprotstave Rusiji, da američki vojnici u tome ne učestvuju i da na frontu ginu samo Ukrajinci.

- Slabljenje Rusije slabi njihovog saveznika Kinu. I uzgred, biti u mogućnosti da uzmemo iznos koji je jednak oko pet odsto našeg vojnog budžeta da pomognemo Ukrajincima je najbolja investicija ikada za nacionalnu odbranu - smatra Romni koji je kao kandidat republikanaca izgubio na predsedničkim izborima 2012. od Baraka Obame.

- U Ukrajini naši ne gube živote. A Ukrajinci se herojski bore protiv Rusije, koja ima 1.500 komada nuklearnog oružja uperenog protiv nas. Dakle, mi umanjujemo i uništavamo rusku vojsku za veoma mali novac - pojasnio je Mit Romni.

Dok su američke snage pošteđene krvoprolića, barem zvanično, ukrajinske trupe nisu te sreće. Od početka ukrajinske kontraofanzive početkom juna, prema proceni ruskog ministarstva odbrane, ubijeno je oko 43.000 ukrajinskih vojnika.

Od početka sukoba u februaru 2022. Ukrajina je izgubila 400.000 vojnika, rekao je prošle nedelje u intervjuu Takeru Karlsonu bivši viši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor, penzionisani pukovnik američke vojske.

Bez obzira na to, Romni tvrdi da su napori SAD da naude Moskvi preko ukrajinskih leđa bili uspešni, šaljući poruku kineskim liderima i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. On je ranije tvrdio da je Rusija "geopolitički protivnik" i da je "jedini pravi saveznik" Kine.

- Oslabljena Rusija je dobra stvar. To govori Kini da preispita svoje teritorijalne ambicije. To Rusiji govori, što je možda najvažnije, da Putinova vizija o ponovnom uspostavljanju ruske imperije i hvatanju starih bivših sovjetskih republika nije nešto što će funkcionisati - rekao je Romni

Tokom svoje neuspešne predsedničke kampanje 2012. godine, Romni je Rusiju nazvao "geopolitičkim neprijateljem br. 1 Amerike“. Obama je odgovorio šaleći se da "Osamdesete sada traže nazad svoju spoljnu politiku jer je Hladni rat završen već 20 godina".

Autor: redportal.rs