Od 1999. Vlada Japana uključena je u davanje pomoći različitim ustnovama

Japanski ambasador Akira Imamura zajedno sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić prisustvovao primopredaji aparata za hirurško odeljenje Opšte bolnice u Aleksincu, u sklopu japanske donacije čija je vrednost oko 78.000 evra.

Cilj donacije je da se pomogne u radu zaposlenih i olakša nega pacijenata ne samo iz Aleksinca, već i iz opština Sokobanja i Ražanj. Povodom donacije dva parna sterilizatora najnovije generacije, ambasador je naveo da ima posebnu čast što predstavlja Japan i naglasio da će ta oprema mnogo pomoći u slučaju raznih infektivnih bolesti koje mogu da se očekuju u budućnosti.

- Od 1999. Vlada Japana uključena je u davanje pomoći različitim ustnovama - bolnicama, školama i raznim nevladinim organizacijama na teritoriji Aleksinca, što traje i danas - naglasio je Imamura.

Istakao je da su to projekti, koji služe za pomoć nerazvijenim sredinama i dodao da je Vlada Japana podržala 251 projekat za unapređenje u različitim oblastima, pre svega u zdravstvu i obrazovanju.

- Ova je druga pomoć ove vrste, a prva je bila donacija vozila za dom za brigu odraslih u mestu Kulina - rekao je on i napomenuo da japanska vlada posebnu pažnju usmerava na manje razvijena područja, kako bi bio smanjen jaz između njih i onih razvijenijih, piše Telegraf.rs.

Ministarka Grujičić istakla je da dobro poznaje stuaciju, ne samo Aleksincu, već u celoj Srbiji.

- Problem je što se godinama nije radilo i sada kada pokušavate nešto da uradite, ne možete sve odjednom, ali Srbija definitvno mora da završi četiri klinička centra, koji su započeti, ali ne treba ni da stane sa rekonstrukcijom bolnica - rekla je Grujičić.

Dodala je da je popunjenost posteljnog fonda najveća u Kliničkom centru Srbije sa 56 odsto, dok je u drugim mestima to daleko manje, što znači da mesta u bolnicama ima.

Autor: Telegraf.rs