Zapad mora prihvatiti situaciju na terenu i započeti pregovore

Kako je jassno naveo bivši italijanski NATO general Marko Bertolini, Ukrajina nikada neće biti u mogućnosti da porazi Rusku Federaciju na bojnom polju jer Moskva poseduje više ljudstva i daleko veću vatrenu moć:

Ukrajinska pobeda je jednostavno nezamisliva. Moramo biti svesni toga i sesti za pregovarački sto. Ovaj rat je trebao biti zaustavljen daleko ranije, međutim u poslednjih nekoliko meseci retorika zasnovana na našoj skoroj pobedi je duboko usađena u javnost tako da su sada očekivanja velika, a situacija na terenu ne odgovara tom sentimentu. Ukrajinci neće pobediti.

Osvrnuo se i na kontraofanzivu Kijeva, koja je počela u JUnu, i koju je okarakterisao kao ekstremno sporu. Osvrnuo se i na članak iz zapadne štampe u kome je jasno navedeno da Kijev neće ostvariti svoj zacrtani cilj da se probije do južnog grada Melitopolja čime bi presekao rusku teritoriju u Ukrajini na dva dela i izolovao Krim od ostatka Rusije. Kako je Bertolini sumirao - ciljevi Kijeva se ne mogu nikako ostvariti u ovoj formi i u ovom vremenskom okviru.

Ruska Federacija ima odsudnu prednost u ljudstvu i vatrenoj moći. Vatrena moć koju ruske snage poseduju, posebno u domenu artiljerije, je superiorna i impresivna posebno u kontekstu opšte vojne pomoći koja se sliva u Ukrajinu sa Zapada.

Takođe, italijanski general je naveo da sada postaje sve jasnije u mnogim krugovima političara i vojnih stručnjaka da će vraćanje teritorije biti nemoguće, kao i je da prospekt ostvarivanja primirja nakon koga bi Ukrajina ušla u NATO i potom nastavila konflikt jednostavno nerealan.

Konflikt se može zaustaviti jedino i samo pregovorima.

Prošle nedelje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Ruska Federacija spremna za smisleni dijalog sa Ukrajinom, ali uslovi za bilo kakve pregovore sa Zapadom su nemogući u ovom trenutku. Pored toga naveo je da SAD, koje su navele da im je cilj nanošenje strateškog poraza Rusiji, ne pokazuju nikakvu nameru da okončaju konflikt.

SAD insistiraju da se svaki mirovni pregovor mora držati predloga od deset tačaka koje je izneo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u kome se zahteva kompletno povlačenje Rusije, isplatu reparacija i sudjenje za ratne zločine.

Autor: redportal.rs