Nejasno postoji li nova parlamentarna većina

Za subotu je zakazana sednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad na kojoj lider pokreta i mandatar Milojko Spajić treba da predstavi predlog plana nove Vlade Crne Gore i za to dobije podršku članova odbora.

Pre toga, Spajić će se u petak sastati sa članovima poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad, pišu podgoričke Vijesti. Za sada je izvesno da će podršku novoj Vladi, pored Pokreta Evropa sad, pružiti još Demokratska Crna Gora, Albanski forum i Bošnjačka partija, koja je sinoć to potvrdila na sednice Glavnog odbora.

Albanska alijansa je danas potvrdila da će biti deo Vlade, prenosi RTCG. Ipak, za izbor Vlade nedostaje još jedan glas u Skupštini, budući da stranke čije je učešće potvrđeno imaju 40 od potrebnog 41 mandata. Prema pisanjima medija, računa se još na podršku jednog poslanika Hrvatske građanske inicijative, a potencijalno i na glas Mehmeta Zenke, lidera Demokratske unije Albanaca koja je na izborima učestvovala u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista.

Foto: Instagram.com/nova_srpska_demokratija

Ono što ostaje nepoznato jeste hoće li i koalicija Za budućnost Crne Gore biti deo Vlade. Mada su mediji pisali kako postoji dogovor koalicije sa mandatarom, a jedan od njenih lidera Andrija Mandić je nakon sastanka sa Spajićem izjavio da postoje razlozi za optimizam, ZBCG je juče saopštila da još nisu dobili zvaničan poziv mandatara za ulazak u Vladu i zatražili od njega da se javno izjasni o ovom pitanju. Iz Bošnjačke stranke su, posle sinoćnje sednice Glavnog odbora, saopštili da od Spajića imaju uveravanja da ZBCG neće činiti novu Vladu.

Da još ništa nije izvesno, sugeriše i današnja izjava poslanika Vladimira Dobričanina za RTCG. Dobričanin je najavio da će večeras biti održana sednica Predsedništva Ujedinjene Crne Gore, koja je na izborima bila deo koalicije oko Pokreta Evropa sad, te da će odluka o učešću u Vladi tek biti doneta. On podseća da je ova stranka apelovala na formiranje šire koalicije koja bi uključivala i ZBCG, te dodaje da Vlada sa podrškom manjinskih stranaka nije dugoročno rešenje.

Foto: Instagram.com/ujedinjenacg

Portal IN4S piše, na osnovu neimenovanih izvora, da će Spajić ponuditi Goranu Daniloviću, predsedniku Ujedinjene Crne Gore, mesto ministra prosvete. UCG je ranije podržala imenovanje Spajića za mandatara.

Nejasno je i hoće li Socijalistička narodna partija pružiti podršku formiranju nove Vlade.

Autor: Filip Pejković