Lula da Silva istakao da je istinski cilj organizovanje Globalnog juga

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da zemlje članice BRIKS-a nemaju cilj da izazivaju druge međunarodne organizacije ili činioce kao što su G7 ili SAD, već da ''organizuju'' Globalni jug.

''Ne želimo da budemo kontratačka G7, G20, ili SAD. Samo želimo da se organizujemo'', rekao je Lula tokom obraćanja na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, prenosi Rojters.

Lula se ponovo založio za uspostavljanje zajedničke valute za zemlje BRIKS-a, uz ocenu da taj potez neće imati za cilj da ''odbaci'' američki dolar, već da olakša trgovinu zemalja u razvoju njihovim sopstvenim valutama.

Govoreći o članstvu u BRIKS-u, on je rekao da podržava pridruživanje drugih zemalja organizaciji, čije su članice trenutno Kina, Brazil, Indija, Rusija i Južna Afrika, ali uz određene uslove, i dodao da organizacija ne sme postati ''Vavilonska kula''.

''Želimo da BRIKS bude multilateralna institucija, a ne ekskluzivni klub'', rekao je Lula i naglasio da se posebno zalaže za to da se Argentina pridruži.

Više od 40 zemalja je, prema južnoafričkim zvaničnicima, izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u.

Autor: Tanjug / redportal.rs