Vlada je već uložila 32 triliona rupija u izgradnju osnovne infrastrukture, uključujući nasip i put sa naplatom putarine

Indonezija će izdvojiti 40,6 biliona rupija (2,7 milijardi dolara) iz svog budžeta za 2024. za izgradnju novog kapitala, sa kancelarijama predsedničke administracije i mnogim stanovima za zaposlene koji bi trebalo da budu završeni sledeće godine. Ministri su to saopštili danas.

Ova zemlja jugoistočne Azije najavila je 2019. da će izgraditi svoju novu prestonicu Nusantaru na ostrvu Borneo, zamenjujući sadašnju prestonicu, prenaseljenu Džakartu. Očekuje se da će novi grad koštati ukupno 32 milijarde dolara kada bude završen 2045. godine.

Vlada je već uložila 32 triliona rupija u izgradnju osnovne infrastrukture, uključujući nasip i put sa naplatom putarine.

Ministar finansija Šri Muljani Indravati rekao je da će 35 triliona rupija iz budžeta za 2024. biti dato Ministarstvu javnih radova i stanovanja, koje će graditi infrastrukturu i stambene jedinice za državne službenike.

- Podrška infrastrukturi će biti završena 2024. godine - rekao je Šri Muljani na konferenciji za novinare.

Vlada će u septembru početi da gradi stambene objekte za oko 16.000 državnih službenika i vojnih i policijskih službenika koji bi trebalo da se usele sledeće godine, rekao je ministar javnih radova i stanovanja Basuki Hadimuljono.

Vlada planira da završi 12 od 47 stambenih blokova do jula sledeće godine, mesec dana pre nego što vlada održi prvu ceremoniju postavljanja zastave u novoj prestonici na Dan nezavisnosti, rekao je Basuki.

- Četiri koordinacione kancelarije ministarstva, predsednička palata biće završeni sledeće godine, dok će teren za narednu ceremoniju podizanja zastave biti završen u julu - dodao je on.

Autor: redportal.rs