102. godišnjica smrti najvoljenijeg srpskog kralja

Na današnji dan 1921. godine preminuo je Petar I Karađorđević, kralj Srbije od 1903. do 1918. i prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine.

Rođen je 1844. godine kao sin kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside, unuke vojvode Jakova Nenadovića. Po zbacivanju oca sa prestola, odlazi sa porodicom u inostranstvo i pohađa francuske vojne škole. Borio se kao francuski vojnik u Francusko-pruskom ratu, a kasnije i u Hercegovačkom ustanku kao dobrovoljac pod imenom Petar Mrkonjić.

Oženio se kneginjom Ljubicom Zorkom, kćerkom crnogorskog kneza Nikole Petrovića i sa njom imao petoro dece, sinove Đorđa, Aleksandra i Andreja (preminuo u detinjstvu) i kćerke Jelenu i Milenu (umrla u detinjstvu).

Na presto je došao nakon zbacivanja Obrenovića u Majskom prevratu 1903. godine. Za potrebe krunisanja, tražio je da bude izlivena kruna od ručke ustaničkog topa njegovog dede vožda Karađorđa. Kao veliki pobornik demokratije i liberalnih vrednosti, kralj Petar I je bio ustavni vladar i nije izlazio iz svojih nadležnosti, zbog čega se njegova vladavina naziva zlatnim dobom srpske demokratije.

Predvodio je oslobođenje Kosova i Metohije, Stare Srbije i Raške u Balkanskim ratovima. U danima početka Prvog svetskog rata, kraljevsku vlast predao je nasledniku prestola i regentu Aleksandru Karađorđeviću. Do kraja života je bio skroman i štedljiv. Preminuo je u svojoj kući na Senjaku, a sahranjen je u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, koju je podigao kao zadužbinu i porodični mauzolej.

IZVOR: YT / IstorijaSrbije

Autor: redportal.rs