Važno da deca razviju osećaj pripadnosti, poručuje Gujon

Priliku da poseti Hram Svetog Save na Vračaru juče je imalo 200 srpskih mališana iz svih krajeva Crne Gore, u okviru letnjem kampu za srpsku decu iz regiona koji organizuje Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Mališani su u Beograd došli iz gotovo svih delova Crne Gore, a zajedno sa njima bili su predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, predsednik opštine Berane Vuko Todorović i predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović.

Njihov domaćin bio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koji je poručio da se ovim kampom obnavlja prekinuta tradicija ekskurzija u Beograd za učenike osmog razreda iz Crne Gore. On je istakao značaj ovakvih kampova:

Važno je da se u detinjstvu razvija osećanje pripadnosti i to veoma konkretno kroz uspomene koje sada poklanjamo toj deci - da ih vezujemo za Srbiju, njihovu maticu, da se međusobno povežu. Ta prijateljstva, sada stvorena, ostaće u pamćenju do kraja njihovih života.

IZVOR: TW / @ArnoGujon

Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević naveo je da ovakvi kampovi odlična prilika da se deca iz Crne Gore bolje upoznaju sa Srbijom:

Ta radost susreta koji se dešava ovde u Beogradu je ono najleše što će deca poneti nazad u Crnu Goru. Obnavljamo one odnose i veze koje smo uvek imali, koji su između Srbije i Crne Gore prirodni, a pogotovo između srpskog naroda u Crnoj Gori i same Srbije.

Predsednik opštine Berane Vuko Todorović je uputio poziv deci iz Srbije da posete Crnu Goru i obećao da će im biti dobri domaćini, dok je predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović dodao da granice između Crne Gore i Srbije u njihovim glavama i srcima ne postoje.

Autor: Filip Pejković