Ostaci pripadaju "detetu vampiru" iz 17. veka

Arheolozi su na poljskom groblju pronašli neobične ljudske ostatke koji najverovatnije pripadaju "detetu vampiru" iz 17. veka. Naravno, ne radi se o pronalasku stvarnog "princa tame", već o staroj tradiciji sahranjivanja koja je pratila sujeverja iz tog perioda.

- Dete je bilo zakopano s licem prema dole i stavljen mu je lanac sa katancem da se ne bi, kako su u to vreme strahovali seljani, vratio iz mrtvih - rekao je za Biznis insajder arheolog Darius Polinski sa Univerziteta Nikola Kopernik, koji je već ranije predvodio slična iskopavanja i verovatno pronašao zaboravljeno groblje „prokletih mrtvaca”.

Naime, arheolozi su kostur deteta, koje je u vreme smrti imalo između pet i sedam godina, pronašli u takozvanoj nekropoli, odnosno na neobeleženom masovnom groblju u poljskom selu Pien, u blizini Ostromecka. Na tom mestu je prošle godine iskopana "vampirica", žena s katancem na nožnom prstu i srpom koji joj je bio postavljen preko vrata – kako bi joj odrubio glavu ako poželi da ustane iz groba, prenosi Sputnjik.

Autor: redpeotal.rs