Svedočanstva upućuju samo na jedan klub

Doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i maršal Josip Broz Tito ostao je u sećanju mnogih generacija, između ostalog, i po proslavama 25. maja - Dana mladosti, koji se smatrao njegovih službenim rođendanom. Ipak, ostala je nepoznanica za koga je Tito navijao?

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan osnovano je 1945. godine, a FK Partizan bio je zamišljen kao fudbalski klub Jugoslovenske narodne armije po ugledu na CSKA (Centralni sportski klub Armije) iz Moskve. Praktično do kraja 80-ih godina na čelu FK Partizan su se, po pravilu, nalazili generali i pukovnici JNA.

Partizan je 1951. godine dobio i svoj stadion u neposrednoj blizini Užičke ulice, gde se nalazila Titova rezidencija od 1946. godine, odnosno Memorijalnog centra Josip Broz Tito (danas: Muzej Jugoslavije) i Kuće cveća u kojoj je sahranjen. Hrvatski fudbaler Stjepan Bobek, koji je igrao za Partizan prilikom osnivanja kluba, tvrdio je da je inicijativa za njegovo osnivanje potekla od Tita:

Tu inicijativu je dao, meni se čini... Ne može bez Josipa Broza Tita. Bio je simpatizer Partizana, a normalno da je bio simpatizer Hajduka, jer su oni bili u ratu. Ali posle toga, on je bio simpatizer Partizana, sigurno na ideju raznih generala koji su uticali na njega.

IZVOR: YT / FCRedStarBelgrade

Da je Tito bio navijač Partizana potvrdio je nedavno i Joška Broz, njegov unuk:

Deda je navijao za Partizan, kakav Hajduk i Crvena zvezda!

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dragan Džajić bio je prisutan na prijemu u Belom dvoru, kada je Tito pričao o fudbalu i tom prilikom rekao Hajdukovom kapitenu Draganu Holcenu da je nekada navijao za Hajduk iz Splita, koji je za vreme rata bio najbolji klub. Dodao je i da, kao predsednik, ne sme da se opredeljuje za određeni klub.

Najveći broj svedočanstava upravo potvrđuje na je najveći sin jugoslovenskih naroda i narodnosti bio navijač splitskog Hajduka do osnivanja beogradskog Partizana.

IZVOR: FB / Istorija ex yu fudbala

Autor: redportal.rs