Kada su u pitanju plovila, Petrović je rekao da je potrebno ulaganje i u tom delu

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović najavio je da će do kraja godine na Savi i Dunavu biti uvedeni pametni sistemi za nadzor nad rekama - VTS i VHF sistem.

- To je nešto kao kontrola leta u avio saobraćaju. Taj sistem je u trenutnoj implementaciji i očekujemo da do kraja godine bude završen. Imamo i nekoliko projekata koji će imati uticaj na bezbednost same plovidbe i na obeležavanje plovnog puta, a to je ugradnja eletronskih bova za obeležavanje plovnog puta na reci Savi. Na Dunavu smo završili to - kazao je Petrović za Tanjug.

On je objasnio da je VTS sistem za monitoring vodnog saobraćaja, dok je VHF sistem brodskih radio stanica na Dunavu i Savi.

-Trenutno smo na remontu brodske prevodnice na Đerdapu 2, na Đerdapu 1 smo završli remont. U planu je i da rekonstruišemo luke Prahovo, Sremsku Mitrovicu i Bogojevo - najavio je Petrović.

Kako je istakao, ovaj sektor je veoma živ i namera države je da se u njega ulaže i da se obezbedi što bolji način investiranja, kako iz budžeta, tako i eventualno iz bespovratnih sredstava.

- Imamo dobru saradnju sa mnogim međunarodnim institucijama, a iz budžeta se opredeljuju velika sredstva, ne samo za rekonstrukciju, već i izgradnju novih stvari u okviru sektora - dodao je Petrović.

Što se tiče uticaja ovog sektora na bruto društveni proizvod (BDP), sagovornik Tanjuga naglašava da je on zaista ogroman.

- Tu može da se priča o različitim segmentima - kada spominjemo na primer turizam, moramo reći da će zapravo projekat "Zaplovi Srbijom" da aktivira niz različitih grana koje će uticati na BDP, imajući u vidu da raste broj putnika koji dolazi rečnim putem kruzerima. To su turisti koji troše više novca, oni troše više para u hotelima, restoranima i za kupovinu suvenira i lokalnih proizvoda - rekao je Petrović.

Kada se govori o transportu robe i o teretnom saobraćaju, on je dodao da je značaj naših luka prepoznat na međunarodnom nivou i da u prilog tome govori da su naše luke stavljene na TNT mrežu. Petrović se osvrnuo i na broj pristajanja - na ukrcavanje i iskrcavanje putnika i istakao da je zabeleženo od januara do kraja jula preko 100.000 stranih turista.

- U rekorodnoj 2019. zabeležno je 1.542 pristajanja i tada se u Srbiju ukupno iskrcalo i ukrcalo više od 208.000 putnika, dok je prošle godine bilo 1.419 pristajanja sa više od 135.000 putnika. Zaključno sa julom u ovoj godini evidentirano je povećanje broja putnika koji su Srbiju posetili vodnim putem, za 30 odsto više u odnosu na isti period 2022. Ove godine se može očekivati obaranje rekorda po broju putnika - istakao je on, kako piše Telegraf.rs.

Petrović je rekao da postoje i mnoge privatne firme koje prevoze putnike Savom i Dunavom brodićima i čamcima u Beogradu i da to za sada funkcioniše dobro, ali i da se razmišlja o tome da se ulaže i u ovaj deo sektora.

-Mi razmišljamo da u nekom narednom periodu nađemo strateškog partnera koji će imati, ne samo lokalne linije u Beogradu, već ukoliko bude dobra priča da u okviru čitavog toka Duvana koji prolazi kroz Srbiju imamo našu turističku turu - dodao je on naglašavajući da planovi postoje i da se resorno ministrstvo time intezivno bavi.

Kada su u pitanju plovila, Petrović je rekao da je potrebno ulaganje i u tom delu.

- Što se tiče plovila, ona su u privatnom vlasništu i mi imao evidenciju koliko ih ima. Flota je generalno na Dunavu, ne samo kod nas, starosti nekoliko desetina godina. Svakako je aktuelno ulaganje, kako za privatnike, tako i za državu, jer se time podiže kvalitet prevoza, ne samo robe, već i transporta putnika - dodao je on.

Petrović je podsetio da se 2. septembra otvara pristanište u Zemunu i da će tu prvi put pristati kruzer.

Autor: Telegraf.rs