Nije izazvao rat, ali je inspirisao jednog muzičara

U jutarnjim časovima 11. aprila 1984. godine američki predsednik Ronald Regan trebalo je da se iz svog odmarališta kod Santa Barbare putem radija obrati građanima Sjedinjenih Država.

Kao nekadašnji glumac, Regan je voleo često da se šali i po tome je bio poznat. Tako je i pripremu za ovo obraćanje naciji iskoristio da se našali sa toncima, te je rekao:

Dragi Amerikanci, sa zadovoljstvom vam danas saopštavam da sam potpisao zakono koji će zauvek zabraniti Rusiju. Počinjemo bombardovanje za pet minuta.

IZVOR: YT / Levan Ramishvili

Ipak, iako je trebalo da bude šala pre snimanja obraćanja, snimljena je i sama šala, koja se dva dana kasnije pojavila u javnosti. Portparol Bele kuće odbio je da komentariše ovaj događaj:

Ne govorim o izjavama van zvaničnog konteksta.

Sovjetski zvaničnici nisu govorili o šali predsednika Regana, ali su sovjetske novine pisale o nespremnosti Bele kuće da iskreno sarađuje sa Moskvom na prevazilaženju hladnoratovskih podela.

Ozbiljan incident dogodio se 15. avgusta, pošto su postojale informacije da Sovjeti u Vladivostoku pripremaju operaciju protiv američkih snaga. Zbog toga su američke i japanske snage podigle stepen borbene pripravnosti u tom regionu, što je izazvalo zbunjenost kod sovjetskih mornara. Sve je potrajalo svega 30 minuta, kada je pripravnost opozvana.

Muzičar Džeri Harison je iskoristio ovu Reganovu šalu i uz pomoć nje snimio numeru Pet minuta:

IZVOR: YT / Talking Heads

Autor: redportal.rs