Njegove avanture prenete na filmsko platno

Na današnji dan 1981. godine umro je Dušan Popov, jedan od najpoznatijih dvostrukih agenata u Drugom svetskom ratu i čovek čija je životna priča poslužila Ijanu Flemingu kao inspiracija za lik Džejmsa Bonda.

Popov je rođen 1912. godine u Titelu. Još u 18. veku njegova porodica je bila imućna, a u njegovom detinjstvu se preselila u Dubrovnik, dok je deo godine provodila u vili u Beogradu. U detinjstvu je naučio italijanski, nemački i francuski jezik. Školovao se u Parizu, potom završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i upisao doktorske studije u Frajburgu. Bilo je do vreme dolaska nacista na vlast. Neposredno nakon doktoriranja, uhapsio ga je Gestapo zbog javnog zagovaranja demokratije. Na intervenciju predsednika Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije Milana Stojadinovića je ubrzo pušten.

Po povratku u zemlju se bavio advokaturom, sve dok ga nije kontaktirao njegov prijatelj sa studija, zatražio pomoć i obavestio da radi za Abver, nemačku vojnoobaveštajnu službu. Popov je o tome izvestio britanske diplomate u Beogradu, a oni ga od tad vode kao dvostrukog agenta. Zatim odlazi u London i Lisabon, gde nastavlja da obavlja delatnost dvostrukog agenta. Izvestio je nemačku stranu da će se Amerikanci iskrcati na drugu obalu umesto na Normandiju, u šta je Berlin poverovao. Popov je tvrdio i da je Vašingtonu dostavio tačan datum napada na Perl Harbur.

Britanski pisac Ijan Fleming iskoristio je avanture Duška Popova za formiranje lika Džejmska Bonda, najpoznatijeg špijuna na filmskom platnu.

Autor: redportal.rs