Prijateljstvo Srba i Amerikanaca potvrđeno ratnim savezništvom

Na današnji dan 1944. godine sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani otpočela je evakuacija savezničkih vazduhoplovaca koji su prethodnih meseci oboreni iznad Kraljevine Jugoslavije.

Tokom noći 10. avgusta na Galovića polje, gde su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini napravili aerodrom, sletelo je šest aviona u koje su se ukrcali oboreni vazduhoplovci. Njih je u Pranjanima čuvalo između 8.000 i 10.000 pripadnika Prvog i Drugog ravnogorskog korpusa. Evakuisani vazduhoplovci su prebačeni u savezničku bazu u Bariju.

Sa savezničkim vazduhoplovcima otišao je i kapetan Zvonimir Vučković. Njegov zadatak je bio da kod saveznika zastupa interese i položaj JVuO.

Foto: Facebook.com/Halyard Mission Foundation

Misija Halijard delovala je do 27. decembra 1944. godine kada je sa aerodroma u Boljaniću kod Doboja organizovana poslednja evakuacija. Neposredno pre ulaska u avion, američki kapetan srpskog porekla Nik Lalić predložio je armijskom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću da krene sa njima. General Mihailović je to odbio i rekao da želi ostati sa svojim narodom i svojim vojnicima.

Za zasluge u spasavanju i evakuaciji preko 500 savezničkih pilota, američki predsednik Hari Truman je 1948. godine Legijom za zasluge odlikovao generala Mihailovića. Ovo priznanje je tek 2005. godine uručeno njegovoj kćerki Gordani u ambasadi SAD u Beogradu.

Autor: redportal.rs