Bajkovita fudbalska priča sa ruba polarnog kruga

Naslonjen na obalu Severnog Atlantika, Klaksvik je upečatljivi dragulj Farskih Ostrva. Sa oko 5.000 stanovnika, Klaksvik je drugi po veličini grad na ovom arhipelagu. Ovo predivno mesto oduševljava posetioce svojom prirodnom lepotom i šarmom.

Grad je okružen strmim brdima i slikovitim fjordovima, pružajući spektakularne pejzaže koji ostavljaju bez daha. Klaksvik je poznat po svojoj ribarskoj industriji i tradicionalnom načinu života, što ga čini autentičnim mestom za istraživanje farske kulture. 

Jedna od najupečatljivijih atrakcija je Klakur, lokalna planina, koja pruža nezaboravne panoramske poglede na grad i okolinu. Posetioci takođe mogu istražiti čuvenu crkvu Christianskirkjan, remek-delo arhitekture koja privlači pažnju svojom jedinstvenom i simpatičnom pojavom.

Klaksvik je takođe odlična baza za istraživanje prirodnih čuda Farskih Ostrva, kao što su vodopadi, obale i pećine. Posetioci mogu uživati u ribarenju, planinarenju i drugim aktivnostima na otvorenom.

Sa svojom lepotom i gostoprimstvom lokalnog stanovništva, Klaksvik se ističe kao destinacija koja vam omogućava da se potpuno uronite u autentično farsko iskustvo. Ovo skriveno mesto na Farskim Ostrvima pruža jedinstvenu kombinaciju prirodnih čuda i kulture, čineći ga nezaobilaznom tačkom na vašem putovanju, ukoliko vam je cilj da na pravi način upoznate ovu zemlju.

Ipak, jedan od razloga sve većeg priliva turista u ovu subarktičku idilu biće i fudbal. Naime, lokalni klub KI Klaksvik, nakon što je osvojio novu titulu šampiona Farskih Ostrva, ovog leta započeo je istorijski niz u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

U prvom kolu snage su odmerili sa mađarskim gigantom, ekipom Ferencvaroša. Nakon utakmice bez golova u Klaksviku, klub iz Budimpešte razbijen je 3:0 u svom gradu, pred brojem navijača na tribinama koji je tri puta veći od broja stanovnika Klaksvika.

U drugom kolu, simpatični Farani dočekali su švedske šampione, ekipu Hakena i ponovo remizirali kod kuće, da bi nerešeno bilo i u Švedskoj, a maleni klub sa arhipelaga ispisao je istoriju pobedom nakon izvođenja jedanaesteraca.

Ovom pobedom Klaksvik je izborio grupnu fazu nekog evropskog takmičenja i time se klub upisao u istoriju kao prvi tim sa Farskih Ostrva kome je to pošlo za rukom.

Ipak, ambicije malog giganta se tu ne završavaju - u prvoj utakmici 3. kola sastali su se sa Moldeom, šampionom Norveške i pobedili su 2:1, ovoga puta na nacionalnom stadionu u Toršavnu.

Revanš je na programu sledeće sedmice, a cela Evropa gledaće meč na Aker stadionu sa znatiželjnim mislima koje se svode na pitanje: kolike magnitude će biti veliko čudo kluba iz malog mesta sa oboda polarne zone?

Autor: Balša Stupar