Autor čuvenih dela o logorima Sovjetskog Saveza

Na današnji dan 2008. godine preminuo je Aleksandar Isajevič Solženjicin, ruski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i najpoznatiji disident Sovjetskog Saveza.

Solženjicin se rodio 1918. godine u Kislovodsku na Kavkazu, kao sin Rusa i Ukrajinke. Studirao je prirodne nauke, mada je oduvek pokazivao interesovanje za književnost. Diplomirao je uoči Drugog svetskog rata, koji je prekinuo njegovu obećavajuću naučnu karijeru. U ratnim uslovima je prošao artiljerijsku školu i iz rata izašao kao kapetan Crvene armije sa dva odlikovanja.

Pošto je 1945. godine pronađeno jedno privatno pismo u kojem je kritikovao Staljina, uhapšen je i odveden u gulag. Iskustvu sovjetskog logora ovekovečio je u svojim delima, među kojima su Jedan dan Ivana Denisoviča (1962) i Arhipelag Gulag. Iako je 1970. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, nekoliko godina kasnije je proteran iz Sovjetskog Saveza, zbog čega je rad nastavio na Zapadu. U Rusiju se vratio nakon 20 godina progonstva.

Bio je član Ruske akademije nauka, ali i Srpske akademije nauka i umetnosti. Srpska pravoslavna crkva ga je 2004. godine odlikovala Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Autor: redportal.rs