Nestašica lekova nedopustiva u 21. veku

Povodom vesti o mogućoj humanitarnoj krizi do koje može doći usled niskog nivoa zaliha lekova u Kliničkom centru Kosovske Mitrovice, prestolonaslednik Aleksandar je izdao saopštenje u kojem izražava zabrinutost za dobrobit pacijenata i najoštrije osuđuje štetnog delovanja takozvanih prištinskih institucija.

U saopštenju se kaže: Nažalost, na pragu smo trenutka kada bi neodgovorni i štetni potezi koje su povukle institucije takozvane "države Kosovo" mogli da imaju još ozbiljnije i opasnije posledice po Srbe koji se bore za opstanak u našoj južnoj pokrajini.

Sa velikom tugom i uznemirenošću primio sam vest da kao posledica Kurtijeve odluke da polovinom juna ove godine blokira kamione sa robom iz centralne Srbije, u glavnoj apoteci Kliničkog centra Kosovska Mitrovica sada ponestaju lekovi.

To je nezamislivo i neprihvatljivo, duboko sam uznemiren i zabrinut za dobrobit pacijenata i svih ljudi kojima može zatrebati medicinska pomoć.

Apelujem na sve one koji imaju uticaja na Kurtija da urade sve što je u njihovoj mogućnosti da se humanitarna katastrofa ne dogodi.

Srbi su ponosni, i ovakvi pritisci neće pokolebati naš narod u rešenosti da ostane na svojim vekovnim ognjištima na našem Kosovu i Metohiji. Važno je da se ovo bezumno maltretiranje zaustavi.

Ugrožavanje bolesnih i nemoćnih, igranje njihovim životima i zdravljem je, malo je reći, pogrešno, to je nešto što se u savremenom svetu ne može tolerisati i mora se zaustaviti pre nego što dođe do ozbiljnih posledica", zaključuje se u saopštenju prestolonaslednika Aleksandra.

Autor: Tanjug / redportal.rs