Dvanaest originalnih kompozicija u izvođenju talentovanih ansambala obaraju rekorde aplauza na turneji programa Kreativna Evropa

Dvanaest mladih kompozitora iz regiona Balkana, inspirisanih prirodnim i kulturnim bogatstvom gradova u kojima su nastupali, predstavilo je svoje nove kompozicije na letnjoj turneji Sinergija. Ovaj projekat je deo programa Kreativna Evropa Evropske komisije (#synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans) i ima za cilj jačanje kapaciteta klasične muzičke industrije na Zapadnom Balkanu.

Turneja je započeta 13. jula 2023. godine u prelepom gradu Kotoru, a posetioci imaju priliku da uživaju u raznovrsnim kompozicijama sve do završnog koncerta koji će biti održan 2. avgusta 2023. u Ljubljani.

Centar beogradskih festivala – CEBEF, jedan od partnera u projektu Sinergija, bio je domaćin dva koncerta u Beogradu krajem jula. Oba koncerta održana su u Sali Amerikana u Domu omladine Beograda, a sala je bila potpuno ispunjena oduševljenom publikom.

Foto: CEBEF/Belkisa Abdulović

Na koncertima su predstavljene originalne kompozicije mladih autora iz regiona, a među odabranim kompozitorima bili su i Mira Milosavljević i Predrag Radisavljević iz Srbije. Autori su bili inspirisani gradovima koji su deo projekta Sinergija, a muzički ansambli su bili formirani specijalno za ovu priliku. Umetnički rukovodilac ansambala je Timea Kalmar, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kompozicije su bile raznolike i neke od njih su kombinovale audio-vizuelno-scenske efekte. Na repertoaru su se našla sledeća dela:

Mira Milosavljević: Conversations Within, za gudački kvartet

Nina Perović: Encounters, za flautu, dve violine, glas, klavir i elektroniku

Ardian Halimi: On the edge of silence, za klavirski kvartet

Matija Krečič: Big Ship Full Of Joy and Crap, za klavirski trio

Krešnik Alidžkaj: Klavirski kvartet

Timotej Kosovinc: Unheard story, za flautu, gitaru, violončelo i klavir

Milivoje Pićurić: Air, za gudački kvartet

Predrag Radisavljević: Kulshedra, za ženski glas, harmoniku i živu elektroniku

Kris Sopićoti: Noise, za gudački kvartet

Tomislav Oliver: Korbe, za violončelo i elektroniku

Jetmir Zaganjori: Anosmia, za gudački kvartet

Helena Skljarov: Ljubljana, za flautu, violončelo i harmoniku sa video radom

Foto: CEBEF/Belkisa Abdulović

Svaka od ovih kompozicija nosila je autentičan pečat svog autora, a publika ih je nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama nakon svake izvedbe.

Projekat Sinergija ima za cilj promovisanje kulturne i muzičke raznolikosti regiona Zapadnog Balkana, kao i jačanje saradnje među mladim kompozitorima. Turneja je pružila izvanrednu priliku mladim talentima da pokažu svoje veštine i talenat široj publici, dok je publika imala privilegiju da uživa u svežim i originalnim kompozicijama talentovanih autora.

Autor: redportal.rs