Život nastavio u emigraciji do pada komunizma

Na današnji dan 1936. godine u Berlinu su otvorene Letnje olimpijske igre, najkontroverznije sportsko nadmetanje u istoriji, koje je nacistički režim iskoristio za promociju svoje ideologije.

Kraljevina Jugoslavija je na ovoj Olimpijadi bila zastupljena sa 93 takmičara, 78 muškaraca i 15 žena, a uzela je učešće u 13 sportskih disciplina. Međutim, samo je slovenački gimnastičar Leon Štukelj osvojio jednu srebrnu medalju.

Štukelj je rođen 1898. godine u Novom Mestu. Završio je studije prava na univerzitetu u Ljubljani i bio aktivan u sokolskom društvu, da bi posle završene sportske karijere bio sudija. Za vreme Drugog svetskog rata je bio ilegalac Jugoslovenske vojske u otadžbini, a nakon rata odlazi u emigraciju, zbog neslaganja sa novim komunističkim vlastima.

Kao najstariji živi učesnik Olimpijskih igara je imao počasno mesto na otvaranju Olimpijskih igara 1996. godine u Atini. Ukupno je osvojio 8 zlatnih, 4 srebrne i 5 bronzanih medalja na Olimpijskim igrama. Bio je i nosilac Ordena Svetog Save. Preminuo je 1999. godine u Mariboru.

Autor: redportal.rs