Predlog zakona o legalizaciji medicinskog kanabisa prošao je prvo čitanje u ukrajinskom parlamentu

Ukrajina preduzima prve korake za legalizaciju marihuane, jedan od razloga koji navode vlasti je ruska invazija.

Predlog zakona o legalizaciji medicinskog kanabisa prošao je prvo čitanje u ukrajinskom parlamentu 13. jula.

Prema predloženom zakonu, uspostavio bi se sistem licenciranja za uzgoj kanabisa i zdravstvenim ustanovama, a preduzetnicima bi bilo dozvoljeno da kupuju, transportuju, skladište i izdaju lekove na bazi kanabisa.

Poslanici sada pokušavaju da izmene zakon pre njegovog drugog čitanja na jesen.

Ukrajina je prvi put pokušala da legalizuje kanabis 2019. Iako je predsednik Volodimir Zelenski izrazio podršku legalizaciji medicinske marihuane, zakon nije dobio dovoljno glasova u parlamentu. Godinu dana kasnije, Ukrajina je održala neobavezujući nacionalni referendum.

Jedno od referendumskih pitanja glasilo je: "Da li podržavate legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe – za kritično bolesne pacijente?". Skoro 65 odsto ispitanika reklo je da podržava legalizaciju, dok je 29 odsto bilo protiv.

Ukrajina je prošle godine delimično legalizovala upotrebu sintetičkih hemikalija sličnih kanabisu, kao što su dronabinol i nabilon, kao i ekstrakta kanabisa nabiksimol, u medicinske svrhe.

Nekoliko meseci kasnije, Zakon o legalizaciji kanabisa nije dobio dovoljno glasova u parlamentu, sa 184 poslanika koji su glasali za, 33 protiv i 61 uzdržan.

Autor: redportal.rs