Jelisaveta: Platiću svoje školovanje od svog miraza ☝🏻

Projekat Izuzetne žene Srbije inicirala je Ambasada Kraljevine Holandije kako bi se povećala vidljivost žena, te uticalo na poboljšanje njihovog položaja u društvu ☝🏻. Upravo zbog svoje pristupačnosti opredelili su se za formu ulične umetnosti.

Deset žena koje će biti predstavljene su izabrane na osnovu istraživanja Centra za ženske studije iz Beograda 📝. To su heroine različitih profesija, iz različitih sredina, ali su i žene koje su manje poznate srpskoj javnosti. Sve su uradile nešto što je doprinelo emancipaciji žena, čime su utrle put ženama danas ☝🏻💕.

U Beogradu je urađen mural Jelisaveti Načić, prvoj srpskoj diplomiranoj arhitektici. Delo je uličnog umetnika Andreja Josifovskog Pijaniste, a nalazi se na Dorćolu, u Gospodar Jevremovoj ulici.

Foto: redportal.rs/J. R.

JELISAVETA NAČIĆ

Jelisaveta Načić je, sa 22 godine, bila prva diplomirana arhitektica u prvoj generaciji studenata koji su se školovali za ovu profesiju u Srbiji. Međutim, njena porodica to nije odobravala, te se odlučila da svoje školovanje plati svojim mirazom. Bila je veoma uspešna u svojoj struci: projektovala je prvu modernu školsku zgradu (Osnovna škola Kralj Petar Prvi u Beogradu), prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu (kompleks radničkih stanova kod Bajlonijeve pijace), prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke. Takođe je zaslužna i za projektovanje brojnih arhitektonskih znamenitosti u Srbiji, poput Malog stepeništa na Kalemegdanu i Crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu (Beograd). Radila je i urbanistički plan za Terazije, koji zbog Prvog svetskog rata nikada nije dovršen. Neke od njenih građevina proglašene su i kultunim dobrom 😍.

Završetak projekta Izuzetne žene Srbije planiran je do kraja septembra, nakon čega će iz štampe izaći publikacija o njemu 📖📚. Cilj projekta je da ove žene ostanu upamćene po svojim dostignućima i inspirišu mlade žene da idu njihovim stopama, kao i da motivišu društvo da poštuje i prizna žene i njihova dostignuća.

Autor: redportal.rs / Jovana Radić