39. godišnjica smrti slavnog glumca

Na današnji dan 1984. godine preminuo je američki glumac Ričard Barton. Sedam puta nominovan za Oskara, ali bez najprestižnijeg glumačkog priznanja u karijeri.

Domaćoj publici u Jugoslaviji ostao je u sećanju po ulozi Josipa Broza Tita u filmu Sutjeska. Ratni spektakl koji se bavi Petom neprijateljskom ofanzivom protiv partizana u leto 1943. godine, snimljen na 30. godišnjicu bitke, doneo je Bartonu ogromnu slavu među građanima Jugoslavije,

Iz ove glumačke epizode Ričarda Bartona ostala je anegdota, na koju se u intervjuima često vraćao Bata Živojinović, da je veći deo snimanja američki glumac bio pijan! Zbog toga je većina scena sa Bartonom morala biti snimana u jutarnjim časovima, pre nego što alkohol učini svoje, a Bata Živojinović je ispričao i da se u jednom kadru filma vidi kako pridržava Bartona tokom snimanja, jer je bio pijan i nije mogao da stoji.

IZVOR: YT / YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Reditelj Veljko Bulajić, autor najvećeg partizanskog ratnog spektakla Bitka na Nervetvi, potvrdio je da je odbio da režira Sutjesku, kao i da je taj film u inostranstvu bio loše primljen. U kratkoj izjavi na snimanju, Barton je ispričao:

Osećam se kao što se, verovatno, i predsednik Tito osećao na kraju rata. Volim Jugoslaviju, volim jugoslovenski narod, dopada mi se kako sam ovde primljen, ja i moja supruga.

Ono što jugoslovenska publika tih godina nije znala, jeste da se Barton samo nekoliko meseci nakon Sutjeske razveo od dotadašnje supruge Liz Tejloj i počeo vanbračnu vezu sa princezom Jelisavetom Karađorđević, kćerkom kneza Pavla, faktičkog vladara Jugoslavije od 1934. do 1941. godine.

Jelisaveta Karađorđević je sa roditeljima živela u emigraciji od marta 1941. godine, kada je u Beogradu izveden puč, a njen otac smenjen sa vlasti zbog pristupanja Trojnom paktu. Mada je rođena sestra njene majke bila supruga vojvode od Kenta, Karađorđevići su živeli u vrlo lošim uslovima, najpre u Africi, a potom u Francuskoj. Ljubavna veza srpske princeze i holivudskog glumca još tada je privukla medijsku pažnju, ali je bila kratkog veka.

View this post on Instagram

A post shared by Christina Oxenberg🔊 (@christinaoxenberg)

IZVOR: IG / @christinaoxenberg

Autor: redportal.rs