Do 400 oklopnih vozila godišnje

Fabrika Rajnmetal će otvoriti fabriku oklopnih vozila u Ukrajini u sledećih 12 nedelja, čime je jasno stavio odgovor na problematiku podizanja zapadnih instalacija u zemlji dok je u ratu sa Rusijom.

Najmeći nemački proizvođač naoružanja će takođe obučiti ukrajinsko osblje da rade adekvatno održavanje svih vozila u fabrici koja će biti izgrađena na zapadu zemlje. Kako je izjavio Armin Paperger CEO kompanije:

Ukrajinci moraju da pomognu sami sebi, a ne da stalno čekaju evropljane i amerikance da im pomognu u sledeć 10 do 20 godina. To jednostavno nije moguće.

Kompanija se nada da će otvoriti fabriku vrednu 200 miliona evra na teritoriji Ukrajine, koja će proizvoditi oko 400 tenkova godišnje. Paperger je izjavio u utorak da će fabrika za početak služiti za popravku oklopnih vozila tipa Fuch pod licencom.

Rajnmetal će upravljati fabrikom u saradnji sa Ukroboronpromom, ukrajinskom državnim koncernom za namensku industriju.

Bivši ruski predsednik Dimitrij Medvedev izjavio je da će Rusija uzvratiti tako što će gađati svako postrojenje koje Rajnmetal otvori u Ukrajini. Paperger je izjavio da bi fabrika mogla biti zaštićena od ruskog napada:

Postoji veliki broj fabrika koji proivodi različitu vojnu opremu u Ukrajini. Ovo je sam još jedna od njih, i mi i tu možemo takođe da zaštitimo.

Ukrajinske snage imaju problema u probijanju ruske odbrane, sama kontraofanziva koje je počela pre više od mesec dana i dalje ne ide kako treba. Ovakvoj situaciji kumuje i to što ruska armija poseduje kompletnu premoć u vazduhu.

Za sada, kako je Paperger naveo, dodatna municija je problem a ne dodatni tenkovi.

Rajnmetal će podići svoju godišnju proizvodnju artiljerijskih granata sa 100.000 na 600.000 sledeće godine, i velika većia te nove proizvodnje će ići u Ukrajinu.

U teoriji, kako je on naveo, Rajnmetal može da pruži 60% potrebne municije Ukrajini.

Autor: redportal.rs