Privatna putovanja zvaničnika u inostranstvo zabranjena su od januara

Ukrajinski tužioci pokrenuli su krivični postupak protiv poslanika, osumnjičenog da je bio na luksuznom odmoru na Maldivima, kršeći time ratnu zabranu privatnih putovanja u inostranstvo, saopštila je danas kancelarija glavnog tužioca.

Privatna putovanja zvaničnika u inostranstvo zabranjena su od januara, dok je većini ukrajinskih muškaraca starosti od 18 do 60 godina zabranjeno da napuštaju zemlju zbog vanrednog stanja, koje je uvedeno kada je Rusija počela napad u februaru 2022, piše britanski list Gardijan.

Istragom je utvrđeno da je poslanik otputovao u Poljsku na tri dana na službeno putovanje, a kasnije je uzeo bolovanje, tokom kojeg je sa porodicom bio na Maldivima, saopštilo je tužilaštvo.

Poslanik je sredinom jula odseo u hotelu na privatnom ostrvu Itafuši na Maldivima, saopštio je Državni istražni biro, koji vodi istragu sa Službom bezbednosti Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izgleda da je direktno aludirao na taj slučaj u sinoćnjem govoru, u kojem je kritikovao korupciju i zvaničnike koji izbegavaju svoje odgovornosti tokom rata.

- Svaka unutrašnja izdaja, bilo kakva 'plaža' (odmor) ili bilo kakvo lično bogaćenje umesto interesa Ukrajine, izaziva u najmanju ruku bes. Bes. Zapamtite to - rekao je Zelenski.

Niti on, niti tužioci nisu pomenuli ime poslanika.

Protiv poslanika još nije podignuta optužnica, a za falsifikovanje službenih dokumenata o trajanju, svrsi i destinaciji službenog putovanja zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Autor: redportal.rs