Snimljen samo 3 godine nakon smrti oca atomske bombe

Publika širom sveta ovih dana je podeljena između Barbi i Openhajmera, a manji deo domaće publike zna da je još 1970. godine u Jugoslaviji snimljen igrani film o saslušanju američkog fizičara i tvorca atomske bombe.

Između Slučaja Openhajmer u režiji Arsenija Jovanovića i Nolanovog Openhajmera prošlo je više od pola veka. Jugoslovenski televizijski film snimljen u produkciji Televizije Beograd pružio je kvalitetnu rekonstrukciju istrage pred kojom se našao Openhajmer, optužen za simpatije prema komunizmu.

Zahvaljujući maestralnom tumačenju naslovne uloge od strane Branka Pleše, gledaoci jugoslovenskog filma imali su mogućnost da dobiju kvalitetan prikaz svih dilema pred kojima se nalazio naučnik. Nesiguran da je pronalaskom oružja za masovno uništenje doprineo dobrobiti čovečanstva, susreo se sa sumnjom da je simpatizer neprijatelja, odnosno ideologije vladajuće u Sovjetskom Savezu.

U ostalim ulogama ovog ostvarenja pojavili su se najveći majstori jugoslovenskog glumišta svoje generacije, poput Svetolika Nikačevića, Predraga Tasovca, Petra Banićevića, Dušana Bulajića, Radeta Markovića, Miloša Žutića, Marka Todorovića...

Ono što je posebno zanimljivo, jeste da je Slučaj Openhajmer snimljen samo 3 godine nakon smrti Roberta Openhajmera, koji je preminuo 1967. godine.

Autor: redportal.rs