Oko 5.000 stranih boraca poginulo od početka sukoba

Kako je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, ukrajinska ofanziva je propala i ne pate samo ukrajinski vojnici već i strani plaćenici i njihove formacije koje trpe visoke žrtve tokom trajanja kotraofanzive - ukratko kompletan plan je propao.

Od početka napada ukrajinske armije u junu, kako je izjavio Putin, ukrajinska armija pretrpela je gubitke od preko 26.000 ljudi. Potom se osvrnuo i na strane plaćenike:

Što se tiče stranaca plaćenika, i oni takođe trpe velike gubitke.

Izjava je data na sastanku sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji je i sam naveo da je do velikih gubitaka došlo usled loše taktike koja je uključivala tzv šetanje u grupama. Na šta je Putin odgovorio ukratko da je to zbog "njihove gluposti".

Potom je ruski predsednik naveo:

Moskva će osigurati da javnost u zemljama čije vlada šalju ljude u ratne zone, budu svesni šta se zapravo događa na bojnim poljima Ukrajine. Informisaćemo narod da bi mogao da zna i proceni poteze svojih vlada.

Ranije obog meseca, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izjavilo je da je Kijev intenzivirao napore da regrutuje strane borce iz celog sveta usled manjka u ljudstvu. Kako je navedeno, strane trupe se uglavnom koriste kao topovsko meso.

Autor: redportal.rs