Ova zabrana ne odnosi na intervencije koje su u vezi sa lečenjem urođenih anomalija i malformacija, kao i genetskih i endokrinih bolesti povezanih sa oštećenjem formiranja genitalnih organa kod dece.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani operacije promene pola u Rusiji.

Ovaj dokument, koji je nedavno objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, menja zakon o osnovama zaštite zdravlja građana i dopunjava ga novim članom kojim se zabranjuju medicinske intervencije, kao i upotreba lekova za promenu pola.

Ipak, važno je napomenuti da se ova zabrana ne odnosi na intervencije koje su vezane za lečenje urođenih anomalija i malformacija, kao i genetskih i endokrinih bolesti povezanih sa oštećenjem formiranja genitalnih organa kod dece. Odluku o sprovođenju ovakvih intervencija doneće lekarske komisije medicinskih organizacija koje su podređene Ministarstvu zdravlja.

Novim zakonom takođe je utvrđeno da je promena pola jednog od supružnika osnov za prestanak braka koji je on ranije zaključio. Pored toga, osobe koje su promenile pol, prema dokumentu, neće moći da budu usvojitelji i staratelji dece, kako prenosi Pink.rs.

U pratećim dokumentima se navodi da će ove nove norme pomoći u zaštiti ustavnih, moralnih i porodičnih osnova ruskog društva, kao i očuvanju zdravlja građana Rusije, posebno dece.

Zakon stupa na snagu od dana objavljivanja. Međutim, važno je napomenuti da njegove norme neće važiti za osobe koje su promenile pol pre stupanja zakona na snagu.

Autor: Pink.rs