Neočekivani uvidi u svet oko nas

Alhemija bombe Slobodana Bubnjevića pisana je raskošnim stilom, uz obilje zanimljivih priča, anegdota i neočekivanih uvida o svetu oko nas 📖📚.  Ova knjiga prikazuje dramatičnu istoriju nuklearne ere kroz dvadeset strašnih toponima, raznolikih lokacija na planeti gde je korišćenje energije atoma ostavilo trajne ožiljke i preraslo u simbole savremenog doba.

Ova knjiga je, zbog sukoba u Ukrajini, sada veoma aktuelna, iako se Bubnjević ovom temom bavi od 2005. godine, „jer smatram da je važno za čitaoce, a uz to je i zanimljivo. Nije nužno da poznaju zagonetni svet nuklearne fizike, ne moraju čak biti ni zainteresovani za nauku, da bi bili zainteresovani za bombu. Nuklearni arsenali, njihova razorna moć i stalni uticaj na društvene prilike i svakodnevni život tiču se svakog živog čoveka na planeti. Zapravo, teško je razumeti moderni svet ako sasvim prećutite nuklearna pitanja.“

Foto: redportal.rs/Bojan Džodan

Zato je, prema rečima autora 👇🏻

ključni izazov bio da se nuklearna pitanja predstave kroz priču koja je, ne samo uzbudljiva, nego i objašnjena na jasan i razumljiv način. Sa druge strane, to je jedna od onih priča gde se kroz jednu temu može ispričati na desetine i stotine drugih. Priče o tajni atoma, o nuklearnoj bombi i reaktorima, neizbežno se prepliću sa naukom i njenom istorijom, ali i sa ratovima i revolucijama, političkim krizama i špijunskim aferama, kulturom, filozofijom i uopšte, odnosom čoveka sa svetom oko njega.

Autor: redportal.rs