On je dodao da se upozorenja o egzistencijalnoj pretnji koja su izdali neki stručnjaci za veštačku inteligenciju odnose na sisteme koji još ne postoje

Trenutni modeli veštačke inteligencije (AI) su „prilično glupi“, rekao je predsednik za globalne poslove vlasnika Fejsbuka Mete Nik Kleg, umanjujući rizike tehnologije.

Bivši zamenik premijera Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da je „uzbuđenje donekle ispred tehnologije“, prenosi Bi-Bi-Si. Trenutni modeli su "manje rizični" od upozorenja u kojima AI razvija autonomiju i razmišlja svojom glavom, rekao je on.

- Na mnogo načina, oni su prilično glupi - rekao je on za BBC-jev program Todai.

On je govorio nakon što je Meta objavila da će njen model sa velikim jezikom, poznat kao Llama 2, biti besplatan za korišćenje, poznat kao otvoreni kod.

Veliki jezički modeli – platforme koje pokreću chat botove kao što su chatjipitovi – u suštini spajaju tačke u ogromnim skupovima teksta i pogađaju sledeću reč u nizu, rekao je on. On je dodao da se upozorenja o egzistencijalnoj pretnji koja su izdali neki stručnjaci za veštačku inteligenciju odnose na sisteme koji još ne postoje.

Metina odluka da Lama 2 bude široko dostupna komercijalnim preduzećima i istraživačima podelila je tehnološku zajednicu. Na neki način, njegova ruka je već bila prisiljena - prva generacija, Lama, objavljena je na mreži u roku od nedelju dana od lansiranja.

Otvoreni kod je dobro utaban put u ovom sektoru – otvaranje proizvoda za druge da ga koriste pruža ogromnu količinu besplatnih podataka za testiranje korisnika, identifikaciju grešaka, problema i poboljšanja na tom putu.

Još jedna zanimljiva stvar koju treba primetiti je odluka Mete da se udruži sa Majkrosoftom na ovome – Lama 2 će biti dostupna i upotrebljiva preko Microsoft platformi kao što je Azure – nakon što je Microsoft takođe uložio milijarde dolara u kreatora ChatJipiti-a, OpenAI.

Autor: redportal.rs