On nije ambasador BiH, već muslimana iz BiH, istakao predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je postupanje ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije za krivičnu odgovornost, jer se BiH, bez odluke Predsedništva, pridružila izjavi EU u kojoj se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Dodik je rekao da Lagumdžija nije ambasador BiH nego, kako kaže, muslimana u BiH.

"U saopštenju koje pokušavaju da nam plasiraju sa sutrašnjeg sastanka, a imamo danas to saopštenje, se govori o tome da se traži od BiH da primeni rigorozne mere po ranije prihvaćenom nekom načelnom stavu. Eto, BiH neće primeniti rigorozne mere. Toliko o tome. Stara praksa", rekao je Dodik.

Dodao je da "u Srpskoj savršeno dobro znaju da će Lagumdžija u UN biti protiv Republike Srpske".

On je rekao da je nakon izbora došlo do rotacije ambasadorskih mesta i da nije bilo lako prihvatiti ni Svena Alkalaja ni Lagumdžiju za ambasadore i da bi Srpska to sprečila da je bilo moguće.

"Srpska bi to uradila, ali bi tada učinili presedan da i oni kažu da neki ambasador Srbin ne može", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Kazao je da je procedura i imenovanje Alkalaja i Lagumdžije ekspresno sprovedeno, dok nijedan novi srpski ambasador nije poslat ni u EU ni u Ženevu, zbog nekih procedura ili godišnjih odmora, pa se neće završiti ta procedura do septembra.

Ambasador Unije u UN Olaf Skog izjavio je ranije da se BiH pridružila izjavi EU u kojoj se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. On je tokom sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku rekao da su se izjavi, pored članica EU, pridružili i Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Andora, Monako i San Marino.

Autor: Tanjug / redportal.rs