Rusi tvrde da su eliminisali objekte sa kojih su lansirane rakete koje su pogodile Krimski most

Rat u Ukrajini – 510. dan. Ruske snage napale su noćas jug Ukrajine bespilotnim letelicama "šahid" i raketama "kalibar", a eksplozije su čule u Nikolajevu i Odesi, preneli su ukrajinski mediji.

Ruske snage su prvo na južni deo Ukrajine lansirale nekoliko talasa jurišnih bespilotnih letelica, a zatim su sa Crnog mora na Odesu ispalile šest krstarećih raketa "kalibar", saopštila je južna komanda Oružanih snaga Ukrajine, prenosi agencija Unian.

Navodi se da su snage ukrajinske PVO eliminisale sve ruske rakete, a da su objekti lučke infrastrukture u odesi i nekoliko privatnih domaćinstava oštećeni fragmentima oborenih projektila i udarnim talasom.

Kako se dodaje, u Odeskoj oblasti uništen je 21 dron "šahid", a četiri bespilotne letelice su eliminisane iznad Nikolajevske oblasti.

Generalštab vojske Ukrajine saopštio je danas da su ruske snage prešle u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu.

Generalštab dodaje da su ruske snage nastavile da koncentrišu napore na pravcu Marinke, Limana, Avdejevke i Bahmuta i navodi da je na tim pravcima i na pravcu Kupjanska proteklog dana bilo 36 sukoba.

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da se čula jaka eksplozija u Melitopolju.

"Odjekuje u Melitopolju! Zvuk eksplozije čuo se u celom gradu. Više detalja kasnije", naveo je on na Telegramu, prenosi "Gardijan".

Nemačka vojska je naručila nekoliko stotina hiljada artiljerijskih granata u dogovoru sa vojnom kompanijom "Rajnmetal", dok radi da obnovi zalihe koje su se smanjile zbog rata u Ukrajini, saopštila je ova kompanija. Rojters je preneo da je "Rajnmetalu" dodeljen novi ugovor da snabde nemačku vojsku sa municijom kalibra 155 milimetara, u poslu koji bi mogao da košta 1,2 milijarde evra.

Ukrajinski general Oleksandr Sirski rekao je da je situacija na istoku Ukrajine "komplikovana, ali pod kontrolom". On je rekao da je Rusija skoncentrisala snage u pravcu Kupjanska na severoistoku regiona Harkov, ali da ukrajinske snage uspešno odbijaju napade, navodi Rojters.

Rusks vojska izvela je noćas raketama sa mora udar na objekte u kojima su pripremani napadi na Rusku Federaciju pomoću pomorskih bespilotnih letelica, izjavio je danas zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni udar odmazde visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su pripremani teroristički akti protiv Ruske Federacije bespilotnim čamcima, kao i na mesta njihove proizvodnje u brodogradilištu u blizini grada Odese", rekao je Konašenkov na brifingu, prenosi Interfaks.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage napredovale do dva kilometara u pravcu grada Kupjansk, na severoistoku regiona Harkov, preneo je TAS S.

Autor: Tanjug / redportal.rs