Interesovanje za boks imao i Tesla

Prezviter Oliver Subotić, paroh Hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, ispričao je kako pravila ove sportske veštine mogu biti primenjena u svakodnevnom životu.

U emisiji Dok anđeli spavaju, kao neko ko se i sam ranije bavio borilačkim veštinama, otac Oliver je ispričao zašto je ruski protojerej Dimitrije Smirnov predlagao da deca barem 6 meseci treniraju boks:

Neko će da kaže: Ma kakav boks! Čak i boks, koji je ovako oštrija veština... On ima tri temeljna pravila. Prvo pravilo, nema udaraca ispod pojasa. Drugo pravilo, nema udaraca sa leđa. Treće pravilo, nema udaraca dok je protivnik bez svesti, dok leži. I sad primenite to na život. Da ne udaraš ispod pojasa, sa leđa i čoveka koji ne može da se brani. To je ozbiljna poruka za život.

Otac Oliver Subotić je autor kapitalne monografije o Nikoli Tesli pod nazivom Tesla: Duhovni lik, te je podsetio na činjenicu da se i veliki naučnik zanimao za boks, družio sa bokserima, naročito u poslednjem periodu svog života, ali i da je, prema nekim izvorima, u detinjstvu i sam naučio da boksuje.

Autor: redportal.rs