Više teorija o mestu počivanja komandanta JVuO

Na današnji dan 1946. godine, na nepoznatoj lokaciji, streljan je armijski general Dragoljub Draža Mihailović, načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Mihailović je 15. jula osuđen na smrt streljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava i oduzimanje celokupne imovine, na procesu zajedno sa grupom svojih komandanta, ministara kraljevske Vlade u Londonu, ministara u Vladi narodnog spasa Milana Nedića, predratnih političara...

Pred Višim sudom u Beogradu je 2006. godine pokrenut proces Mihailovićeve rehabilitacije, a rešenje o rehabilitaciji je doneto 14. maja 2015. godine, čime je presuda iz 1946. godine proglašena ništavnom, a Mihailović neosuđivanim. Ipak, do danas nije utvrđena lokacija na kojoj je streljan, niti gde su njegovi posmrtni ostaci.

Foto: Knjiga/V.N.

Postoji više teorija, od kojih je najpoznatija da je Mihailović streljan u krugu zatvora na Adi Ciganliji, te da je potom tu i sahranjen. Ovu teoriju zastupa Srpski pokret obnove, koji je tu postavio i drveni krst.

Publicista Miloslav Samardžić, autor više desetina knjiga i dokumentarnih filmova o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, navodi da je Mihailović streljan u parku Dvorskog kompleksa na Dedinju, a da je potom sahranjen na tajnoj lokaciji u blizini Belog dvora.

Uz ove, postoji još nekoliko manje verovatnih teorija, koje se s vremena na vreme pojave u javnosti.

Autor: redportal.rs